
Yozgat'ta yaygınlaşıyor! Mücadeleye drone desteği
Tarımsal üretimin en zorlu uygulamalarından olan zirai ilaçlamada drone kullanımı Yozgat’ta da yaygınlaşmaya başladı. Tarım alanlarında görülen hastalık ve zararlılar ile mücadele çalışmalarında drone ön plana çıktı.
Tarımsal üretimin en zorlu uygulamalarından olan zirai ilaçlama, hastalık ve zararlılar ile mücadele alanında önemli bir role sahip olması nedeniyle Yozgat’ta da drone ile ilaçlama yöntemi yaygınlaşmaya başladı.
Doğru uygulanmadığı takdirde faydası kadar zararları da olan uygulamanın, hem insanların sağlığını hem de doğal hayatı tehlikeye atar hale gelebileceğine de dikkat çekildi. İlaçlamanın dozajı, uygulama biçimi ve zamanı, koruyucu iş ekipmanlarının kullanımı, mevsim, hava koşulları gibi pek çok etkene bağlı olan zirai ilaçlama uygulamasının etkinliği, sürekli tarımsal ilaca maruz kalan uygulayıcının kendi sağlığını da yakından ilgilendirdiği belirtilerek, “Hayatın pek çok alanında olduğu gibi tarımsal üretim alanında da drone modelleri hem doğayı hem insan sağlığını koruyacak hızlı, pratik ve ekonomik zirai ilaçlama çözümleri sunmaktadır” denildi.
Yozgat’ın Sorgun İlçesinde Tarım İlçe Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan drone ile ilaçlama ve gübreleme işlemi devam ediyor. Sorgun’un Aşağıcumafakılı – Karabalı köylerinde BNK Havacilik&Drone İlaçlama firmasıyla işbirliğiyle yapılarak, traktör kullanmadan hava aracıyla kısa sürede yabani ot ilaçlaması yapıldı. Geleceğin teknolojisinin artık köylere girdiği bilgisi paylaşıldı.
DRONE İLE İLAÇLAMANIN FAYDALARI
Gün geçtikçe yaygınlaşan ilaçlama drone kullanımı, ekonomik ve ekolojik anlamda pek çok farklı avantajı beraberinde getiriyor. Ziraat mühendisleri, teknik elemanlar, çiftçiler, yerel otoriteler ve tarımsal girdi üreticileri tarafından yapılan drone ile ilaçlama uygulamalarında alınan etkili sonuçlar, yeni kullanıcıların bu teknolojiye geçişini hızlandırdığı kaydedildi. Farklı hedef ve amaçlar için farklı teknik özelliklere sahip olarak üretilen drone çeşitleri, ülkemizin her bölgesinde ve her mahsül tipinde görevlerini başarı ile yerine getirdiği bildirildi, drone ile ilaçlamanın başlıca faydaları şu şekilde sıralandı:
VERİM ARTIŞI SAĞLAR
Zirai ilaçlama drone kullanımı sayesinde eşit ve dengeli biçimde uygulanan tarımsal ilaçlama ürünleri, hedef hastalık veya zararlı mücadelede maksimum etkiyi gösterir. Tarla veya bahçenin tamamına, mahsülün üzerine, dal, yaprak, gövde, tomurcuk gibi vejetatif organların tamamına eşit ve dengeli miktarda ulaşan ürün, zirai mücadelede daha etkin başarı göstererek verim kayıplarını minimize etmeye yardımcı olur.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ AZALTIR
Özellikle pesitisit ve herbisitlerin manuel uygulamalarında sıklıkla karşılaşan hatalı dozaj ve tarla bazında eşit dağılım sağlayamama sorunları, çevre ve insan sağlığı açısından büyük risk teşkil eder. Buna karşın profesyonel drone ile yapılan ilaçlama uygulamaları, çok daha az ilacın çok daha geniş bir alana sürekli ve eşit miktarda spreylenerek uygulanmasına imkan tanır. Kullanılan zirai kimyasalların azalmasına, uygulayıcıların sürekli olarak tarım ilacı temasına maruz kalmamasına ve çiftçilerin ekonomik kayıplar yaşamamasına yardımcı olan insansız hava aracı teknolojisi, çiftçiler için benzersiz bir yardımcıdır.
TARIMSAL GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜR
Her bir çiftçinin tek tek sahip olması gereken tarımsal makina ekipman parkı oldukça yüksek maliyetlere sebep olabilir. Yetiştirilen mahsüle ve işlenen tarımsal arazinin coğrafi şartlarına göre sahip olunması gereken pulverizasyon ekipmanları, yüksek basınçlı pompalar, sıvı karışım tankları, hortumlar, makaralar gibi pek çok ekipman ilk yatırım ve sonrasında bakım/onarım maliyetleri doğurur. Oysa zirai drone teknolojileri sayesinde tarımsal arazi büyüklüğüne göre uygulama bazlı hizmet alımı sistemi kullanılarak çok daha uygun maliyetler ile daha etkin ilaçlama uygulamaları yapılır. İşçilik, demirbaş amaortismanı, işletme masrafları gibi pek çok girdi kaleminde düşüş sağlanırken; bakım onarım, yedek parça bulundurma gibi zorunluluklar da ortadan kalkar.
Yeniufuk