
Yozgat'ta vatandaşlara ata tohumu dağıttılar
Birlik Dayanışma Bahçeleri topluluğu tarafından oluşturulan bahçelerde üretilen ata tohumları Yozgat’ta vatandaşlara dağıtılarak tohumlarının çoğaltılıp, Yozgatlı çiftçilerin de ata tohumuna dönüşleri hedefleniyor.
Ülke genelinde Birlik Dayanışma Bahçeleri bünyesinde bulunan 40’a yakın bahçede, domates, salatalık, biber, fasulye, nohut, gibi 25-30 civarındaki bitkinin ata tohumu olarak üretimi yapılarak, talep eden vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtımı gerçekleştiriliyor.
Genetiği değiştirilmemiş, tamamen doğal olan ve hiçbir işlem görmemiş ata tohumlarının yaygınlaştırılmasını amaçlayan Birlik Dayanışma Bahçeleri üyeleri ülke genelinde birçok şehirde ürettikleri ata tohumlarını vatandaşa dağıtarak genetiği bozulmuş, hibrit tohumların azaltılarak ata tohumunu yaygınlaştırmaya çalışıyorlar.
Birlik Dayanışma Bahçeleri üyesi Filiz Yoldaş, Yozgat Öğretmen Evi’nde vatandaşlara 150 poşet içerisinde bulunan 20’ye yakın ata tohumu dağıtımı yaptı. Yoldaş yaptığı açıklamada, burada ata tohumlarının dağıtımını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Birlikte Danışma Bahçeler olarak ata tohumlarını yaymak, fazla bir şekilde üretilerek her toprağı yayılsın diye çabaladıklarını dile getiren Yoldaş, ‘’Atalık tohumlarını seçmemizdeki amaç bunların sürdürülebilir olması bizim için önemli. Atalık tohumumuzu bir kez ektiğimizde bir sonraki yıl yine aynı tohumu ektiğimizde aynı ürünü ve verimi alabiliyoruz, bir sonraki yıl yine aynı şekilde aynı verimi alabiliyoruz. Bir ürünü ekip 3 yıl 5 yıl ve daha fazla sürede aynı verimi, aynı kaliteyi alabiliyorsak bu atalık tohumumuzdur. Biz bunu devam ettirmeye çalışıyoruz. Biz neden hibrik değil de ata tohumunu tercih ediyoruz diye bir şey sorulduğunda hibrit tohum laboratvuarlarda işlenerek, birkaç ürür toplanarak birleştirilerek, genleri ile oynanarak içlerinde hastalık barındıran tohumlar. Bunlar bir yıl sonra aynı tohumu ve aynı ürünü veremeyen tohumlar. Kesinlikle sürdürülebilirliği olmayan tohumlar. Bunlar bize dayatıldı yıllarca, hibrik tohumlarda zaten dışa bağımlıyız, ne kadar çok tohum birleştirilirse o kadar çok vitamin düşüyor. Biz de doğal olarak vitaminli olmayan ürenler üretmiş oluyoruz. Ayrıca bunlar içlerinde hastalık barındırıyorlar. Bu hastalıkları da biz kendimize aşılamış oluyoruz. Bu tohumlarla dışa bağımlıyız, tohum olmadığı zaman biz gıda alamıyoruz. En ufak bir sorunda tohum desteğimiz kesildiği zaman biz illaki gıdamızı alamayacağız. Bu tohumların kesilmesi demek bizim yiyeceğimizin, gıdamızın elimizden alınması demek. Bunun için de biz atalık tohum üretimi yapıyoruz ve vatandaşımıza dağıtıyoruz. Evinde bir köşesinde bir avuç kadar da olsa ata tohumumuzun olması lazım, bu tohumumuzun kendi kendini sürdürebilmesi lazım. Ata tohumlarımızın her yöreye dağılması lazım. Biz Birlik Dayanışma Bahçeleri olarak bir grubuz. 40 bahçe olarak kurulduk. Bu 40 bahçede çeşitli tohumlar üretiyoruz. Sene içerisinde bu tohumları biriktiriyoruz, yöneticilerimiz öncülüğünde toplanıyor ve kardeş gruplarımız var üye sayıları kadar tohum gönderiyoruz ve bun binlerce, yüzlerce insana paketlenip dağıtılıyor. Türkiye’nin her noktasına gönderiliyor. Yozgat’ta da ata tohumuna talep olunca bir haftalık süreçte bahçelerimizden toplanmış olan tohumlarımız geldi ve ücretsiz 150 tane paketimizin dağıtımını gerçekleştirdik. Bu tohumlarımızı alan arkadaşlarımızdan isteğimiz, bir köşeye atmaları değil, ilaçsız, gübresiz bir şekilde üretimini yapsınlar. Tamamen doğal olarak üretmelerini istiyoruz. Ürettiklerini de eşlerine dostlarına, yakınlarına tohum olarak vermelerini istiyoruz. Bir de tohum satıcılarından uzak durmalarını istiyoruz. Biz Birlik Dayanışma Bahçeleri olarak çocuklarımıza sağlıklı ve sürdürülebilir tohumlar üretmeye çalışıyoruz, üyelerimizin desteği ile bunu bütün ülkemize yayacağız. İlk etapta bunlar az miktarda olduğu için önce evimizde yada küçük bir yerde üretimini yaparak çoğaltıp bütün bahçesine yetecek kadar tohum elde etmelerini istiyoruz’’ dedi.
Yeniufuk
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.