Yozgat’ta turizmin yeni rotası! 7 harikasıyla gezginleri cezbediyor

Yozgat’ta turizmin yeni rotası! 7 harikasıyla gezginleri cezbediyor

Yozgat’ın Aydıncık ilçesi önemli tarihi ve doğa güzelliklerine sahip olmasına rağmen turizmden gereken payı alamayan ilçeyi tanıtmak için yeni bir çalışma başlattı.

A+A-

Yozgat’ın Aydıncık ilçesi önemli tarihi ve doğa güzelliklerine sahip olmasına rağmen turizmden gereken payı alamayan ilçeyi tanıtmak için yeni bir çalışma başlattı.

Aydıncık Belediyesi, önemli tarihi ve doğa güzelliklerine sahip olmasına rağmen turizmden gereken payı alamayan ilçeyi tanıtmak için yeni bir çalışma başlattı. Aydıncık’la özdeşleşen ve ilçenin tanıtımına büyük katkılar sağlayan 7 özne üzerinde duran ve bunları ‘Aydıncık’ın 7 Harikası’ olarak nitelendiren Belediye, yaptığı ve yapacağı çalışmalarla ilçeye yerli ve turistleri çekerek ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyor.

Doğal güzellikleri ile göz dolduran, tarihi ile ilgi çeken Aydıncık ilçesinin tanıtım konusunda yaşadığı talihsizliği üzerinden atması ve turizm pastasından payına düşeni alması için Belediye önemli bir çalışmaya imza attı.

İLÇENİN DİKKAT ÇEKEN GÜZELLİKLERİ TANITILIYOR

Aydıncık’a turist çekmek böylece ilçenin gelir düzeyini yükseltmek, aynı zamanda tarihi ve turistik zenginliklerini tanıtmak için çalışmalarına hız veren Belediye, ilçede doğan Karacaoğlan başta olmak üzere inanılmaz doğa güzellikleri ve tarihi özelliği ile her yıl onlarca ziyaretçiyi ağırlayan Kazankaya Kanyonu, farklı aroması ve görüntüsü ile ilgi çeken Bağrıbütün Kavunu, ilçeye önemli bir gelir kapısı aralayan, bayanların meslek sahibi olmasına vesile olan ametist ve yarı değerli taşlar, Haceş Müzeevi başta olmak üzere ilçeyle özdeşleşen değerleri ön plana çıkarmayı hedefliyor.

Aydıncık’ın ‘Yedi Harikası’ olan yerler ve değerlerin özellikleri şu şekilde sıralanıyor:

kazankaya-kanyonu.jpg

KAZANKAYA KANYONU

Aydıncık ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta ilçenin ve tarihi Kral Pers yolunun kuzeyinde yer alan ilçemizin gözbebeği Kazankaya kanyonu bölgenin en büyük tabiat harikasıdır. İliklerinize kadar vahşi doğayı hissedebileceğiniz bir doğa sporları ve macera mekânıdır. Kazankaya kanyonu trekking (yürüyüş) severler ve rafting sporcuları için baş döndürücü engeller ve ancak yeterince sabırlı olanların erişebileceği büyüleyici sürprizler diyarıdır. Şehrin yorgunluğunu atıp doğal kaynak sularından kana kana gençlik iksiri yudumlamak ve doğal hayatı en otantik haliyle yaşamak isteyenler için Kazankaya kanyonu, İç Anadolu’nun bağrında gizlenmiş bir doğa güzelliğidir; bilgilenmekle değil ancak ve ancak yaşayarak bilinebilecek benzersiz bir doğal varoluş labirentidir.

aydincik-kultur-evi.jpeg

AYDINCIK KÜLTÜREVİ

Kültürevi mimarisi ile Osmanlı estetiğini bugüne taşıyan ve yaşayan bir tarih olarak Aydıncık’ın tam kalbinde yer alan bir kültürel miras varlığımızdır. II. Abdülhamid zamanındaki eğitim seferberliğinde okul olarak yapılan ve günümüze kadar korunabilen tek tescilli tarihi yapımızdır. Bu nedenle kültürevimiz şanına yaraşır bir şekilde sadece en nadide eserlerin sergilendiği ve en seçkin kişiler olan siz değerli misafirlerimizin ağırlandığı bir mekan olarak kullanılmaktadır. Kültürevi bünyesinde Aydıncık Sanat Atölyesi ve Ametist taşı sergi ve satış bölümleri yanısıra kütüphane ve şark odası bulunmaktadır. Ayrıca katmer, gözleme çeşitleri ve kuşburnu marmelatı gibi yöresel lezzetlerimizin tadına bakabileceğiniz çay bahçemiz gece geç saatlere kadar hizmet vermektedir.

ametist.jpeg

AMETİST (MOR YAKUT)

Geçmişten günümüze insanın günlük yaşamında şifa arayışının ve estetik ihtiyacının temel ögelerin - den biri de doğal taşlar olmuştur. İlçemizde ametist, akik, kalsedon, jasper ve opal gibi taşlar çıkmakta dır. Bu taşlar eski çağlardan günümüze dek estetik amaçlı olarak kullanılmaktadır. Mor yakut olarak da anılan ametist taşı, süs eşyası olarak kozmetik sektö - ründe kullanılan önemli bir ekonomik değerdir. Ametist taşının sadece estetik ve kozmetik yönü değil insan psikolojisine dönük pozitif etkisi de an - tik Yunandan beri bilinmektedir. Bulunduğu ortama sunduğu enerji sayesinde insan üzerinde canlandırıcı bir etki oluşturan ametist taşı, bedenin uyum ve den - gesine katkı saglayarak, sinir sistemi üzerinde sakin - leştirici ve yatıştırıcı etki yapmaktadır. Zaten ametist kelimesi etimolojik olarak antik Yunancada sakinleş - tirici, huzur verici anlamlarına gelmektedir. Olumsuz enerjileri, pozitif enerjiye dönüştürmesi ve oluştur - duğu huzurlu ortam sayesinde uyku problemlerinin giderilmesi ve uyku kalitesinin artırılmasına yardımcı olmaktadır. Şehir hayatının yoğun çalışma temposu ve stres kaynaklı zihinsel yorgunluğu gidererek beyin gücünü yükseltmesi ve elektronik cihazlardan yayı - lan negatif elektrik yüklü dalgaların zararlı etkilerin - den korumasıyla da bilinmektedir.

sanat-atolyesi.jpeg

SANAT ATÖLYESİ

Aydıncık Belediyesi Sanat Atölyesi tarihi ve kültürel zenginliğimizi yeniden yorumlayarak adeta hayata döndürmekte ve kent estetiğimize kazandırmaktadır. Uluslararası fuarlardaki başarı ve ödülleriyle kısa sürede ilimiz sınırlarını da aşarak tüm Türkiye’ye hizmet vermeye başlamıştır. 7 yıl önce Belediye bünyesinde kurulan atölyede yetenekli gençler kurslarda eğitilerek istihdam edilmektedir. Yozgat ve diğer illerin tanıtımı için sembolik değeri olan objeler minyatür boyutlarda üretilmektedir.

haces.jpeg

HACEŞ MÜZEVİ

Çerkez kültüründe oldukça önemli bir yeri bulunan Haçeş terimi konuk evi anlamına gelse de konuk ağırlamanın çok ötesinde işlevlere sa - hiptir. Çerkez kültürünün fiilen yaşatıldığı, yeni nesillere aktarıldığı, kültürel belleğin muhafaza edildiği çok amaçlı bir sosyal mekândır. İlçemize bağlı Ağıllı köyünde yaşayan emekli emniyet mensubu Erdal Ertuğrul tarafından, bu - ram buram tarih kokan asırlık ata yadigari evin - de yakın tarihe ait etnoğrafik objeler emniyete alınmıştır. Büyük çoğunluğu artık fonksiyonunu yitirmiş tarihi miras ögeleri arasında dirgenler, tırmıklar, kağnılar, ambarlar, yayıklar, yağ külek - leri, ahşap yağ sıkım makinası, gramofonlar, antik radyo ve kasetçalarlar, sandıklar, silahlar, çeşitli çalgı aletleri vb. bugün unutulmaya yüz tutmuş olsalar da dünün vazgeçilmez yaşam aletleri bulunmaktadır.

bagri-butun-kavunu.jpeg

BAĞRIBÜTÜN KAVUNU

Aydıncık ilçemize özgü olduğuna dair Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınan ve tadı muzu andıran bağrıbütün kavunu, hem kokusu hem de lezzeti ile tamamen ilçemize özgü bir üründür. İçerisindeki çekirdeğinin birbirine yapışık, iri yumurta büyük - lüğünde bir arada bulunması dolayısıyla ‘bağ - rıbütün’ ismi verilmiştir. Tadı hem muzu hem de kavunu andırdığı için bağrıbütüne ‘yer muzu’ da denilmektedir. Aydıncık Belediyesi ve Yozgat Bozok Üniver - sitesi Ziraat Fakültesi işbirliğiyle yürütülen pro - je neticesinde, Aydıncık yöresine has olan Bağrıbütün Kavunu “Yozgat Aydıncık Bağrıbütün Kavunu” adıyla Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almaya hak kazanmıştır.

karacaoglan.jpg

HALK OZANI KARACAOĞLAN

Bugün, 16’ncı yüzyılda yaşayan Karacaoğlan’ın Yozgat Aydıncık’ta yaşadığını, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1542’de yapılan Budin Seferine, Yavuz Sultan Selim’in 1514 ve 1517 seferlerine katıldığını, bir ordu şairi ve Bektaşi olduğunu rahatça söyleyecek durumdayız. (Prof. Dr. İlhan BAŞGÖZ, Karacaoğlan - I, Dünya Klasikleri dizisi:64) Aydıncık Gezibel yaylasındaki Karacaoğlan Tepesi de bu veriye somut bir delil teşkil etmektedir. Ayrıca Karacaoğlan şiirlerinde geçmekte olan Emirler Köyü de söz konusu mevkiye kuş uçuşu 5 km civarındadır. Karacaoğlan halk estetiğini özümseyerek diline tercüman olmuş, bütün Türk halkının ortak zevkine hitap etme hünerini keşfetmiş bir halk ozanıdır.

pelitli-gol.jpeg

PELİTLİ GÖL

Üç tarafı pelit (meşe) ormanları ile çevrili, önünde bereketli bir ova uzanan Pelitli gölü mutlaka görmelisiniz. Aydıncık İlçemizin Kösrelik Köyü’ne 3 km mesafede mavi ve yeşilin kesiştiği bir doğal bir güzellik ve mesire alanıdır. Kaymakamlık ve Belediye işbirliği sonucu, kır düğünleri için ideal bir ortam sunan sosyal tesisler ve mesire alanları ile hizmete açılan Pelitli Göl, doğal güzelliği ile herkesi büyülemektedir. Sadece ilçemiz halkını değil çevre il ve ilçelerden de misafir ağırlayan Pelitli göl, çevre güzelliği ile Abant ve Uzun göl’ü aratmamaktadır.”