Yozgat’ta oklavalar kış sofraları için dönüyor

Yozgat’ta oklavalar kış sofraları için dönüyor

Yozgat’ta sonbaharın gelmesiyle birlikte hummalı bir şekilde kış hazırlığına devam eden kadınlar, imece usulü yufka ekmeği yapımına başladı.

A+A-

Anadolu’nun özellikle kırsal kesimlerinde yoğun olarak tüketilen yufka ekmek, komşuların birbirlerine yardımıyla hazırlanıyor. Kışın tüketecekleri ekmeği şimdiden hazırlayan ev hanımları, bu sayede aile bütçelerine de katkı sağlamış oluyor.

Sabah erken saatlerde bir araya gelen kadınların bazıları yufka ekmeğin hamurunu yoğurup bezeler hazırlıyor kimileri de hazırlanan hamurları yufka haline getirip sonra da tandırda pişiriyor. Günün geç saatlerine kadar hazırlanan yufka ekmekler, kış boyu tüketilmek üzere evlerin uygun yerlerinde muhafaza ediliyor.İmece usulü ile kışlık yufka ekmelerini hazırlayan kadınlar, kış hazırlıkları kapsamında her yıl yufka ekmek yaptıklarını söyledi. Komşuların birbirine yardım ettiğini söyleyen kadınlar, “Bize büyüklerimizden gelen bir gelenek. Yufka ekmek yapıyoruz. Yapmasak olmuyor, kışın yemek için yapıyoruz” dedi.

Öte yandan AK Parti Kadın Kolları Başkanı Erva Kevser Yurtlu’da imece usulü kışlık ekmek yapan kadınları ziyaret etti. Kadınlarla bir süre sohbet eden Yurtlu, eline aldığı oklava ile hamur açtı.

Yozgat Hakimiyet