Yozgat'ta meyve ağaçları beyaza büründü

Yozgat'ta meyve ağaçları beyaza büründü

Yozgat’ta iki günden yağan kar yağışı nedeniyle erken çiçek açan meyve ağaçları kar altında kalırken, çiftçi ekinlerine can suyu olan yağışlardan memnun olduğu görüldü.

A+A-

Yozgat’ta erken çiçek açan meyve ağaçlarının üzerini beyaz örtü gibi kaplayan kar bazı meyve ağaçlarının dona çekmesine neden oldu.

Uzmanlar Yozgat’ta dona dayanıklı, erkek çiçek açmayan meyvelerin dikilmesi yönünde uyarılarda bulunurken, son iki gündür yağan kar yağışının çukurda kalan meyvelerin çiçeklerini etkilerken, bazıları meyvelerin çiçekleri için de yorgan etkisi yaptığını söylediler.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Servet Aras, Yozgat’ta yetişen meyve ağaçlarının ılıman iklim meyve ağaçlarından olduğunu belirtti.

Genel olarak soğuğa ve dona dayanıklı olduklarına dikkat çeken Aras, ancak tomurcuk veya çiçek açma döneminde soğuğa karşı, dona karşı hassas olduklarını vurguladı. Erken çiçek açan meyve ağaçlarında bazı sıkıntılar yaşandığının altını çizen Aras, ‘’Eğer ki üreticilerimiz ateş yakma, yada pervane döndürme gibi, sıcak hava ile soğuk havayı karıştırma gibi, tedbirleri aldıysa bir sıkıntı yaşanmamışlardır. Üzerinde kar yükü olması, bir örtü malzemesi gibi düşünün onu dondan da korumuş olabilir. Çiçeklerin bütününün meyve tutmasını istemeyiz, doğal olarak bazı çiçeklerin dökülmesini isteriz. Don bunun için sıkıntı olmaz yeter ki yüzde 100 çiçek dökümü olmasın. İlk başta bahçe tesis ederken, don özellikle çukur bölgelerde gerçekleşir, çukur bölgelere bahçe tesis edilmemesini öneririm. Bunun dışında böyle soğuk bölgelerde erken çiçek açan meyveleri önermiyoruz. Geç çiçek açarsa dondan zarar görme olasılığı daha geç olur. Bazı sulama yöntemleri ile su püskürtülerek dona karşı muhafaza da sağlanabilir’’ dedi.

Yeniufuk