Yozgat'ta kışa hazırlık! İmece usulü kesiliyor

Yozgat'ta kışa hazırlık! İmece usulü kesiliyor

Yozgat’ta vatandaşların kış hazırlığı aralıksız olarak sürüyor. Kış sofralarında yerini alan erişte imece usulü kesiliyor.

A+A-

Yozgat’ta vatandaşların kış hazırlığı aralıksız olarak sürüyor. Kış sofralarında yerini alan erişte imece usulü kesiliyor.

Kadınlar, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan erişteyi keserek kışa hazırlık yapmaya başladı. Mahallede komşuları ile bir araya gelen kadınlar, imece usulü özenle kestikleri erişteyi evdeki boş odalara sererek kurutmaya çalışıyor.

Kadınlar, kuruttukları erişteyi hem kendi aileleri için hazırlıyor hem de sipariş üzerine satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Erişte yapımında un, süt ve yumurta kullanarak yöreye ait makarna ve çorbalık 6 komşu kadın bir araya gelerek birer gün ara ile dönüşümlü olarak çorbalık ve makarna yapıyor.


Ev hanımları, kış için eriştelerini hazırladı. Hazırlanan erişteler serilerek kurutuluyor. Kış mevsimi öncesinde merkez ve köylerde yaşayan ev hanımları bir araya gelerek kışlık eriştelerini kesiyorlar. Un, süt ve yumurta karışımı ile açılan hamurlar kesiliyor. Daha sonra açık alana serilen erişteler kuruduktan sonra alınarak saklama kaplarına konuyor.

Kadınlar her yıl aynı şekilde kışlık yaptıklarını belirterek “Bir araya gelip imece usulü çalışıp kışlığımızı yapıyoruz. Hem aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Hem de sağlıklı besleniyoruz. Erişte süt, yumurta ve un karışımından yapılıyor. Hava güneşli olursa, kurutma işlemi ise, bir günde oluyor. Erişte yapımını büyüklerimizden gördük, bizde çocuklarımıza öğretiyoruz. Besleyici bir özelliği var. Biz kışın hep erişte yiyoruz. Gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Özelikle yöremizin en önemli kışlık yiyeceği olan kazla birlikte de daha güzel oluyor” dediler.

Yozgat Hakimiyet