
Yozgat'ta hayata geçiriliyor! Yüzde 50 hibeli projede sona gelindi
Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Çekerek Nehri Havzası Projesi kapsamında hazırlanan yerel projeler hayata geçirilmeye çalışılıyor. Proje kapsamında yüzde 50 hibeli ‘Çadır Ağıl Projesi’ başvurularında sona gelindi.
Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Yozgat havzalarında yapılan entegre projeleri için Dünya Bankası ile imzalanan 135 milyon dolarlık kredi anlaşması ile aktarılan kaynak, yerel projelerin hayata geçirilmesi için kullanılmaya başlanıldı.
‘Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyon Projesi’ (TULIP) kapsamında, Yozgat’ın Çekerek Nehri Havzasında 876 bin hektarlık alanda entegre proje çalışmalarına 2019 yılında başlandığı hatırlatıldı.
Proje ile bu havzalarda bulunan doğal kaynakların rehabilite edilmesi, sürdürülebilir kullanımı ile bu çalışmaların yapıldığı kırsal kesimde sürdürülebilir sosyo-ekonomik iyileştirme çalışmaları hedefleniyor.
Orman Genel Müdürlüğü, Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi çalışmalarını tamamladı, yatırım programına alınan projelerin dış kaynaklı projeler olması sebebiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından kredi bulma çalışmaları kapsamında, Dünya Bankası ile yapılan müzakereler olumlu sonuçlandı.
Her iki proje, TULIP adıyla tek şemsiye altında toplanarak 135 milyon dolar proje kredisi anlaşmasına varıldı. Proje çalışması ile Çekerek havzası çevresinde yaşayan yerel nüfusa da katkı sağlanması öngörülüyor. Bölgedeki nüfus, sel ve taşkınlardan korunmak için taşkın ve rusubat tesisleri ve sel kontrol yapıları ile içme suyu depolama kapasitesinin artması, ayrıca yol koşullarının iyileştirilmesi gibi faydalardan yararlanacak.
Projeler orman köylülerine de büyük katkı sağlayacak. Bölgede orman ve meralara bağımlı olarak yaşayan kırsal hane halkı, ağaçlandırma, erozyon kontrol, sel kontrol, mera ıslah çalışmalarından yararlanacak. Mesire yerleri, ekoturizm gibi daha iyi alt yapıdan ve kat kaloriferi, bina izolasyonu, güneş enerjisi ile su ısıtma, elektri enerjisi üretimi, küçükbaş ve büyükbaş hayvan desteği, seracılık gibi geçim kaynakları çeşitlendirilecek.
Çiftçi de sürdürülebilir tarım uygulamalarının benimsenmesine yönelik sağlanan teknik yardımlardan, iyi tarım uygulamalarından, Trabzon hurması, kivi ve bağ tesislerinin yapılması, örtü altı yetiştiriciliği, seracılık, hayvancılık destekleri, arıcılık destekleri, kanatlı hayvan yetiştiriciliği destekler gibi tarımsal çeşitlendirme için sağlanacak desteklerden faydalanabilecek. Havzanın, mevsimsel taşkınlar, kuraklıklar, toprak erozyonu, toprak kayması gibi iklim değişikliği etkilerine karşı oldukça kırılgan olduğu da kaydedildi.
Bölgelerde, yüksek yoksulluk oranları, düşük tarımsal verimlilik, su depolama, arıtma, sulama altyapısı dahil olmak üzere altyapının yetersiz olduğu, doğal kaynak bozunumu, sınırlı yol bağlantıları, dışarı göç nedeniyle oluşan insan sermayesi kaybına da dikkat çekildi.
Sorgun İlçe Tarım Müdürlüğü, Çekerek Nehri Havzası Projesi kapsamında yüzde 50 hibeli Çadır Ağıl Projesiyle ilgili çağrıda bulundu.
Dağıtılacak Çadır Ağıl yüzde 50’sinin hibeli olduğu, tahmini katılımcı payının 100 bin lira civarında olmasının beklendiği bildirildi. 15 Haziran 2023 tarihinde yapılacak ön başvuruların Dünya Bankası tarafından değerlendirilip, proje onaylanacağı gibi, ret yanıtının da verilebileceği bilgisi paylaşıldı.
Yeniufuk