Yozgat'ta gündem öğretmen yetiştirmenin dünü ve bugünü

Yozgat'ta gündem öğretmen yetiştirmenin dünü ve bugünü

Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından Öğretmen Yetiştirme Paneli düzenlendi. Panelde öğretmen yetiştirmenin dünü ve bugünü ele alındı.

A+A-

Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından Öğretmen Yetiştirme Paneli düzenlendi. Panelde öğretmen yetiştirmenin dünü ve bugünü ele alındı.

Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Akın, Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Prof. Dr. Yücel Güney, Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Uğur Kölemen, fakülte dekanları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezahat Güçlü yaptı. Prof. Dr. Güçlü konuşmasında öğretmenlik mesleği, alanında teknik bilgi ve beceri, özel uzmanlık isteyen, akademik donanım ve mesleki etkililik gerektiren profesyonel statüde bir meslek olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Nezahat Güçlü konuşmasını şöyle sürdürdü: “Öğretmen yönetmez, rehberlik ve ustalığını konuşturur. Tüm çocukları, öğrenme topluluğunun saygın birer ferdi olarak görür. Öğretmen, her çocuğun farklı olduğu ve her beynin farklı öğrendiği yaklaşımıyla hareket eder. İzleme ve değerlendirmeyi korku ve baskıya yol açmayacak şekilde, öğrenme sürecini iyileştirici bir araç olarak ele alır. Her toplumda eğitim; o toplumun kültüründe var olan bilgi, tecrübe ve değerlere göre şekillenir. Bu anlamda eğitim anlayışı ve uygulamaları da içinde geliştiği kültüre özgüdür. Bu panel özelinde ülkemizde öğretmen yetiştirme politikaları, eğitim fakültelerinin mevcut durumu, akreditasyon çalışmaları, mesleki ve teknik eğitime öğretmen yetiştirme ile ilgili konular alanında uzman hocalarımız tarafından ele alacaktır.”

Daha sonra konuşmalarını gerçekleştiren Rektör Karadağ, öğretmenlik mesleğinin kutsal bir meslek olduğunu ifade ederek, bu mesleğin icrasının sorumluluk gerektirdiğini belirtti. Rektör Karadağ konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğer bu ülkenin yarınları için her açıdan dertlenen, sorumluluk sahibi öğretmenler, akademisyenler yetiştireceksek bu ancak ve ancak gerekli liyakate sahip öğretmenlerin yetiştirilmesiyle mümkün olacaktır. Bu açıdan üniversitelerin eğitim fakülteleri çok ama çok önemli bir vazife ifa ediyor. Bu ülkenin yarınları, bu ülkenin geleceği, öğretmenlerimizin rahlesinden geçiyor. İlkokuldan üniversite dönemine kadar her aşamada öğretmenin insana ve insanlığa bir dokunuşu var. Dolayısıyla öğretmenlik mesleğini her zeminde ve pozisyonda ele almak, hızlı bir şekilde değişen süreci yönetebilecek düzeyde öğretmen yetiştirme üslubunu gözden geçirmek de eğitim fakültelerinin ana işlevi olsa gerek. Dolayısıyla bu ülkenin yarınları ve geleceği olan siz değerli öğretmen adaylarımızın, eğitim süreçlerinde çağın gereklerini ortaya koymanız ve bu şekilde geleceğe hazırlanmanız bizim için çok önemli. O açıdan da Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Fakültemiz başta olmak üzere bütün eğitim öğretim süreçlerinde fakatlara, amalara sığınmadan çağın getirdiği sistemler ve yenilikler doğrultusunda sizleri en iyi şekilde yetiştirmenin gayret ve çabası içerisindeyiz. Çok iyi bir doktor, çok iyi bir mühendis, çok iyi bir bilim insanı yetiştirmek istiyorsanız bunun temeli çok iyi bir öğretmen yetiştirmekten geçmekte. Siz değerli öğrencileri geleceğe hazırlayan geleceğin inşasında önemli kilometre taşları olacak muktedir ve yeniliklere açık öğrencilerimizi yetiştiren hocalarımıza da çok büyük iş ve sorumluk düşüyor. Sizler geleceğin öğretmenlerini çağın gerekleri ve donanımlarını içselleştiren bir eğitim öğretim süreçlerini yöneterek bu ülkenin yarınlarına yön vereceksiniz. Geleceğe dair umudunuzu yitirmeden, azim ve kararlılıkla öğrencilik hayatınızı geçirirseniz kutsal öğretmenlik mesleğini de aynı heyecan ve iştiyakla bir ömür sürdüreceğinize inanıyorum. Panelimize uzaktan ve yakından iştirak eden tüm hocalarımıza da sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. NezahatGüçlü’nün yaptığı “Öğretmen Yetiştirme Paneli”ne geçildi. Panelde Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Akyol “Öğretmen Yetiştirme ve Güncel Gelişmeler”; Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Taşpınar “Geçmişten Geleceğe Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitime Öğretmen Yetiştirme” konularında katılımcıları bilgilendirdi. Emekli Öğretmen Muttalip Taş ise Öğretmen Okulları ve Öğretmenlik Hatıraları ve deneyimlerini genç öğretmen adaylarıyla paylaştı.

Yozgat Hakimiyet