Yozgat'ta esnaf zor durumda! Belirsizlik korkutuyor

Yozgat'ta esnaf zor durumda! Belirsizlik korkutuyor

Yozgat Bakkallar Odası Başkanı Mustafa Akdemir, döviz kurlarındaki artış ve belirsizlik nedeniyle Yozgat esnafının zor durumda olduğunu söyledi.

A+A-

Yozgat Bakkallar Odası Başkanı Mustafa Akdemir, döviz kurlarındaki artış ve belirsizlik nedeniyle Yozgat esnafının zor durumda olduğunu belirterek; akaryakıt, doğalgaz ve elektrik maliyetlerin düşmemesi halinde esnafın daha da sıkıntı yaşayacağını söyledi.

Oda Başkanı Mustafa Akdemir, yaptığı açıklamada, esnafın durumuna değindi. Başkan Akdemir, ekonomide yaşanan gelişmelerden en çok etkilenen kesimlerin başında esnaflar ile küçük ve orta boy işletmelerin geldiğini ifade ederek bazı çözüm önerilerini de dile getirdi.

mustafa-akdemir.jpg

HALKIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜKÇE ESNAFIN TİCARET YAPMASI ZORLAŞIYOR

Döviz kurları ve altın fiyatlarındaki artışların piyasalarda sürekli bir dalgalanmaya ve fiyatların artmasına neden olduğunu vurgulayan Başkan Akdemir, , halkın alım gücü düştükçe esnafların da ticaret yapmasının zorlaştığını kaydetti.

Akaryakıt, elektrik, doğalgaz gibi maliyeti ve yatırımın esnafı ve vatandaşları doğrudan etkileyen kalemler olduğunu vurgulayan Akdemir, “Artan maliyetler ve piyasalardaki sürekli değişkenlik, yüksek enflasyon oranları ve fiyatlardaki dalgalanmalar halkımızın alım gücünü düşürdüğü gibi esnafımızın da ticaret yapmasını zorlaştırmaktadır. Esnafımız her ay bir sonraki aya borçla devrederek hayatta kalmaya çalışmaktadır. Bu borç yükünü rahatlatacak tedbir ve paketlere acilen ihtiyaç bulunmaktadır. Süper ve zincir mağazalarının her ürünü istedikleri gibi satmaları engellenerek belirli bir kritere getirilmesi mobilyadan elektroniğe, tuhafiyeden zücaciyeye ve birçok esnafımızın kepenklerinin açık kalmasını sağlayacaktır. Bu kapsamda Tekel ürünlerinden alınan ÖTV yüzde 65 ÖTV den yüzde 5’i esnafımızın karına ek olarak eklenmesi hem kaçakçılık ve merdiven altı ürünlerin satışını azaltacağı gibi esnafımızın da ek bir krediye ihtiyacı kalmadan iş yerinin devamlılığını sağlayacaktır.
Ürün tedariki konumunda ve fırsatçılık stokçuluğunu engellemek için; Tarım Kredi Kooperatifi ve TMO ürünleri bölge deposu kurularak, üzerine fiyatları cüzi bir karla yazılarak esnafımızın raflarında bulunması, stokçuluğun önüne geçilmiş vatandaşımızın da kolayca ulaşması sağlanmış olacaktır. Halkımızın ve esnafımızın ekonomik durumunu iyileştirecek, piyasalarda güven ve istikrarı sağlayacak çalışmaların ivedilikle yapılması gerekmektedir.Bizler Bakalar Odası olarak her zaman esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”diye konuştu. 

Yeniufuk