Yozgat'ta çocuklar devlete emanet!

Yozgat'ta çocuklar devlete emanet!

Türkiye’de belli nedenlerden dolayı kimsesiz kalan ya da ailesinin bakacak durumu olmayan çocukların bakımı, eğitimi, gelişimi devlet tarafından karşılanıyor.

A+A-

Kimsesiz ya da ailesi tarafından belli nedenlerden dolayı bakılamayan çocuklar, ‘Devlet Baba’ya emanet. Bu kapsamda Yozgat’ta Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla, bu çocuklar devletin kontrolüne girmesinden itibaren hayatları boyunca devletin kontrolünde hayatlarını en iyi şekilde sürdürüyorlar.

Devlet baba bakıyor

Türkiye’de belli nedenlerden dolayı kimsesiz kalan ya da ailesinin bakacak durumu olmayan çocukların bakımı, eğitimi, gelişimi devlet tarafından karşılanıyor.

Bu çocuklar daha önce ‘Çocuk yuvası, çocuk yurtları’ isimleriyle tabir edilen devlet kurumlarında büyütülürken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bu anlayış yıkılarak, çocukların büyütüldüğü alanlar hem ismen hem de şartlar anlamında daha da iyileştirildi.

Bakanlık bünyesinde geliştirilen ve yürütülen projelerle bu çocuklar, devlet kontrolüne alındıktan ölünceye kadar devletin kontrolünde kalıyor. Bakanlık bünyesinde illerde bulunan müdürlüklere bağlı olarak bu çocukların hayatlarını sürdürdüğü Çocuk Evleri Sitesi, Çocuk Destek Merkezi Kuruluşu ve Çocuk Evleri bulunuyor.

Bu kuruluşlar sayesinde bir şekilde annesini ve babasını yitiren kimsesiz çocuklar ve çeşitli nedenlerden dolayı ailesinin bakamadığı çocuklar devletin ‘Baba’ sıcaklığıyla tanışarak, bir yuvaya kavuşmuş oluyorlar.

Çocuk evleri

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, Çocuk Evleri Sitesi ve Çocuk Evlerinde çocukların koruma altında olduğunu belirterek, Çocuk Destek Merkezi’nde de çocuklara eğitim verildiğini söyledi.
Abdullah Neşeli, çocuk evleri modeliyle çocuk refahının artırılmasının amaçlandığını belirterek, devlet korumasındaki çocukların en iyi şartlarda yetiştirilmesi için sağlanan imkanların, rasyonel şekilde değerlendirildiğini ifade etti.

Yozgat’ta Çocuk Evleri Sitesi’sinin 3 blok halinde 6 daireden ve bir hizmet binasından oluştuğunu ifade eden Neşeli, her dairede 10-12 çocuğun barındığına değinerek, çocukların başlarında da her evde bir sorumlu bulunduğunu kaydetti.

Neşeli, “Yuva ve yetiştirme yurdunda kalan çocukların aile ortamlarında yetişmesini sağlıyoruz. Ayrıca çocuklara, telefon, su ve doğalgaz gibi faturaların parasını verip ödemelerini isteyerek sorumluluk sahibi kişiler olarak yetişmesini amaçlıyoruz” dedi.

Hayata hazırlanıyorlar

Yozgat’ta dairelerin kiralandığını dile getiren Neşeli, çocuk evlerinde de kalan çocukların bulunduğunu belirtti. Neşeli, 13-18 yaş arası çocukların yer aldığını söyledi.

Neşeli, “Hayata daha kolay hazırlamanın çok güzel bir yolu ve yöntemi çocuk evleri. Burada kalan çocuklarımızın diğer çocuk kuruluşlarımızdaki özgüvenleri daha iyi. Psikomotor ve psikososyal gelişimleri, akademik ve okul başarıları daha iyi. Çünkü ev ortamındalar. Onun dışında bizde Başkanlık olarak temel felsefemiz şu; bir çocuk korunma için bize geldiği zaman önceliğimiz o çocuğu öz ailesinin yanında tutabilmenin yolunu aramaktır. Bunun için uzmanlarımız gider bakarlar, ekonomik anlamda aileyi desteklediğimiz zaman çocuğuna bakabilecek durumdaysa, ekonomik destek veririz. Psikososyal destek gerekiyorsa bu süreci başlatırız. Kendi ailesinden, öz ortamından kopmadan çocuğumuzu tutmaya çalışırız. Ancak her şeyi denedik ve olmadı, o zaman çocuğun yüksek yararını da dikkate alarak koruma altına alırız. Önce bu çocuk evlat edindirilebilir mi ona bakarız. Bu işlem hukuki süreci olan bir süreç. Bu süreci atlatınca ve evlatlık edinmeye uygunsa çocuğumuz evlatlık veririz. Yok evlatlık veremiyorsak koruyucu aileye veririz” dedi.

Yozgat Hakimiyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.