Yozgat'ta çiftçiye can suyu oldu!

Yozgat'ta çiftçiye can suyu oldu!

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta kış mevsiminde istenilen yağışların alınamamasından dolayı ekinleri sararmaya başlayan çiftçilere geçtiğimiz günlerde yağan kar can suyu oldu.

A+A-

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta kış mevsiminde istenilen yağışların alınamamasından dolayı ekinleri sararmaya başlayan çiftçilere geçtiğimiz günlerde yağan kar can suyu oldu.

İl genelinde yağışların istenildiği gibi olmaması Yozgat çiftçisini endişeye bırakmış ve çiftçiler kar, yağmur dualarına çıkmışlardı. Son bir haftadır Yozgat’ı etkisi altına alan kar yağışı ekinlerin üzerini örterken çiftler de yağan kar ile birlikte ekinlerinin can suyu aldığını söylediler.

Gelen karın yetersiz olmasına karşılık ekinler için az da olsa can suyu olduğuna değinen çiftçiler önümüzdeki günlerde yağabilecek yağmur ve kar olması durumunda ekinlerin kendisini toplayacağını vurguladılar.

Yozgat il merkezine bağlı Başıbüyüklü köyü çiftçilerinden Muhtar Memduh Özçelik, son günlerde yağan karın biraz geç geldiğini ancak kendileri için iyi olduğunu söyledi.

Karın biraz umut verdiğine değinen Özcelik, ‘’Eğer kar ve yağmur olmasaydı bizim için ileri ki dönemlerde çok sıkıntı olacaktı. Bu kar yağışı hububat için can suyu oldu. Geçen yıl kışımız daha iyi geçmişti. İnşallah ilerleyen zamanlarda yağmur ve kar bol olursa hububat verimi iyi olur. Bu kar yağmasaydı umudumuz tükeniyordu’’ dedi.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz ise, karın çiftçi için can demek olduğunu toprağın ise dostu demek olduğunu vurguladı. Yozgat’ın kuraklıkla mücadele eden bir il olduğuna değinen Açıkgöz. ‘’Kasım ayının 26’sında bir yağmur yağdı ondan bugüne kadar yağmamıştı ve ister istemez çiftçide bir endişe oluştu. Ama bu kar yağışı nispeten de olsa can suyu oldu. Bu hafta hava durumuna baktığımızda 2-3 gün daha kar yağışı görünüyor. İnşallah 30-40 santimetre karı görürsek gerek bahar yağmurlarıyla birlikte akarsularımızda da sıkıntı olmaz. Şu an akarsularımızda hiçbir değişiklik yok. İnşallah verimli bir yıl geçirirsek mutlu oluruz. Bizim ilimiz yüzde 70 tarımla geçinen bir il. Yağmur olmazsa tarımda verim yarı yarıya düşecek’’ dedi.

Kar yağışının hububata en çok zarar veren sünenin yok edilmesi açısından da çok önemli olduğuna değinen Yozgat Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz, ‘’İlimizde süne ile mücadele var, bu kar yağışı ile birlikte süne ayaktaydı onlarda ortadan kalktı. Barajlarımız şu an yüzde 20 seviyelerinde ayrıca tarımsal sulamaya su verilemeyeceği bilgisi de geldi. Bu kar ve yağmurla göletlerimiz biraz daha dolarsa en azından pancar ve ayçiçeğimizi de sulamış oluruz’’ şeklinde konuştu.

Yeniufuk