Yozgat'ta çiftçilerin gözü kulağı bu haberde!

Yozgat'ta çiftçilerin gözü kulağı bu haberde!

Türkiye’de etkili olan kuraklık sebebiyle aralarında Yozgat’ında bulunduğu 41 ilde çiftçiler yaklaşan ekim ayı nedeniyle tarlasını yeniden ekebilmek için kuraklık desteği ödemelerinin biran önce yapılmasını istiyor.

A+A-

Türkiye’de etkili olan kuraklık sebebiyle aralarında Yozgat’ında bulunduğu 41 ilde çiftçiler yaklaşan ekim ayı nedeniyle tarlasını yeniden ekebilmek için kuraklık desteği ödemelerinin biran önce yapılmasını istiyor.

Türkiye’de etkili olan kuraklık sebebiyle aralarında Yozgat’ında bulunduğu 41 ilde çiftçiler yaklaşan ekim ayı nedeniyle tarlasını yeniden ekebilmek için kuraklık desteği ödemelerinin biran önce yapılmasını istiyor. Devlet tarafından kuraklıktan etkilenen buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerine verim kayıplarına göre dekara 100 liraya kadar ödeme yapılacağı duyurulmuştu.

Çiftçilerin yeniden ekim için maddi gücü olmadığını belirten sektör temsilcileri, bu dönemde çiftçilerin paraya ihtiyaç duyduğunu gübre, tohum ve yakıt alması gerektiğini belirtiyor.

Ekim öncesi en azından bu paranın verilmesi çiftçiye bir nefes olacağına dikkat çekiliyor. Diğer yandan çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifl eri’ne olan borçların ertelenmesinin ise yüksek faizle yapıldığını ve yapılandırmanın bir anlamanın olmadığı ifade ediliyor.

DESTEK ÖDEMESİ ÇİFTÇİYE NEFES OLACAK

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Ekim ayına sayılı günler kala bölge çiftçisinin tarlasının ekimini yapabilmesi için kuraklık desteği ödemesini beklediğini belirterek, destek ödemesinin çiftçiye nefes aldıracağını söyledi.

Başkan İsmail Açıkgöz, “Çiftçilerimizin  ekim yapması için ihtiyaç duyduğu para cebinde yok. Şu anda çiftçimiz aslında ekmese daha karlı olacağını düşünüyor. Kuraklık sebebiyle bölgelerimize yüzde 70 ve üzerinde zararlar meydana geldi. Biz bu zarara yüzde 100 diyoruz. Çünkü yüzde 70 hasar olan bir tarlaya zaten biçerdöver giremedi. Ve çiftçimiz tarlasını hasadını yapmadan traktörü ile yeniden sürdü. Sürmese hasat yaptırsa dahi kalan yüzde 30 biçerdöver ücretini karşılamayacağı için bu yüzden yüzde 100 hasar anlamına geliyor. Yine Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçların ertelenmesi yüksek faizle olunca hayal kırıklığı yaşattı.”dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZ HALA GÜBRESİNİ ALAMADI

Çiftçinin kuraklık sebebiyle ürün elde edememesinden dolayı ekim için gübre ve mazotunu dahi alamadığını söyleyen Başkan Açıkgöz,” Yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçimiz hasat döneminde ürün elde edemedi. Gübre geçen yıla oranla yüzde yüzü geçen oranda zamlandı. Zaten hasat yapamayan çiftçimiz, tohum, gübre ve mazotunu alamadığı için şuan büyük sıkıntı içerisinde. Her gün odamıza onlarca çiftçimiz, üyemiz gelerek destek ödemelerinin ne zaman verileceğini soruyor. İki hafta sonra bölgemizde çiftçilerimiz tarlasının ekimine başlayacak. Gübresini alamayan çiftçi tarlasının ekimini nasıl yapacak. Devlet yetkililerimizden Sayın Cumhurbaşkanımız ve Tarım Orman Bakanımızdan kuraklık destek ödemelerinin biran önce çiftçimize verilmesini istiyoruz. Aksi takdirde çiftçilerimizin büyük bir kısmı tarlasının ekimini yapamayacaktır.”diye konuştu.

Yeni Ufuk