Yozgat'ta çiftçiler çıkmazda! Büyük zarara neden oldu

Yozgat'ta çiftçiler çıkmazda! Büyük zarara neden oldu

Yozgat’ta yaşanılan kuraklık özellikle tahıl ekili arazilerde büyük zarara neden oldu. Çiftçiler boy ve başak vermeyen tahılını tarlada bırakmayı düşünüyor.

A+A-

Yozgat’ta yaşanılan kuraklık özellikle tahıl ekili arazilerde büyük zarara neden oldu. Çiftçiler boy ve başak vermeyen tahılını tarlada bırakmayı düşünüyor.


Son yaşanılan ekonomik sıkıntılar nedeniyle bir türlü beklentilerini karşılamaktan uzak kalan çiftçileri bu yıl kuraklık vurdu. Kış ve bahar aylarında beklenilen yağışların yağmaması nedeniyle son yılların en kurak dönemini geçiren Yozgat’ta çiftçinin ekini kuruyunca ne yapacağını şaşırdı.

Büyük bölümü biçilmesi mümkün olmayan tarlasını sürmeye başlarken, hasar tespit çalışmaları sonrasında bölge çiftçisine ödeme yapılacak.


Türkiye’nin önemli hububat bölgelerinden biri olan Yozgat’ın büyük bölümünde kuraklık nedeniyle buğday ve arpa kurudu.


EKİNLER YANDI MAHSUL YOK


Araplı köyünde çiftçilikle uğraşan Avni Zararsız, bu yıl buğday ve arpanın tarlada kalacağını söyledi. Gübrenin fiyatlarının her geçen gün yükseldiğini, tarlaya ektikleri ürünün tamamen kuruduğunu belirten Zararsız, “Bölge çiftçisinin tamamı için bu durum geçerli. Kimse tarlasını biçtirmeyi düşünmüyor. Çünkü bu yıl kış ve bahar aylarında yağışlar beklentilerin çok altında kaldı. Yıllardır çiftçilik yapıyorum böyle bir durumla belki de ilk kez karşılaştım” dedi.


HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILACAK


Bölgede Tarım İl Müdürlüğü’ne müracaat eden çiftçilerin tarlarında yapılacak hasar tespit çalışmalarının ardından gerekli ödemeler yapılacak. Ayrıca yine etkili olan selden zarar gören çiftçiler için de ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak.


CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY MÜJDE VERMİŞTİ


Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, belediye başkanları ile yaptığı istişare toplantısında konuyu gündeme getirmiş ve şu açıklamaları yapmıştı: “Kuraklıktan etkilenen buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerine de yine verim kayıplarına göre dönüme 100 lira kadar doğrudan ödeme yapılacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kuraklığın oluştuğu bölgelerde hasar tespit çalışmalarının sonuçlarına göre çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını ertelediklerini söyledi.