Yozgat'ta burayı bilmeyen yok! Sadece 15 gün ömrü var

Yozgat'ta burayı bilmeyen yok! Sadece 15 gün ömrü var

Yozgat Lalesi havaların ısınmasıyla birlikte kendisini göstermeye başladı.

A+A-

Yozgat’ın kuzeyinde ‘Deve üzerinde geline benzeyen’ kayaların eteklerinde Cehirlik bölgesinde, her yıl Mayıs ayında kendiliğinden açan ve sadece 15 gün ömrü olan Cehirlik Lalesi, doğayı kırmızıya boyadı.

Yozgat halk kültürünün efsanelerinden birisine konu olan “Gelinlik Kayası”nın da bulunduğu Cehirlik Bölgesinde yer alan büyük bir kaya üzerindeki ‘’Papaz’’ figürü de insanlar tarafından büyük oranda tahrip edildiği gözlemlendi.

‘’Yozgat Lalesi’’ veya ‘’Cehirlik Lalesi’’ olarak adlandırılan Lale soğanlarının tahrip edilmesi nedeniyle belirli bir alanda çıkıyordu.

Yozgat’ın 8 kilometre kuzeyinde Cehirlik bölgesinde kendiliğinden yetişen Yozgat Lalesi havaların ısınmasıyla birlikte kendisini göstermeye başladı.

18052020-5ec2cf672f573-default.png

Mayıs ayının ortasından itibaren açan ve yaklaşık 15 gün ömrü olan laleyi görmek isteyen doğaseverler ve fotoğraf sanatçıları bölgeyi ziyaret ederek bu anı ölümsüzleştiriyorlar.

Bu doğa harikası manzarayı ölümsüzleştirmek isteyen Yozgatlı vatandaşlar ve fotoğraf sanatçıları, Cehrilik Lalesi bölgesinin eşsiz bir yer olduğunu söyleyerek lalelerin oluşturduğu manzarayı fotoğrafladıklarını söyledi.

Bölgenin korumaya alınmasının ardından bu yıl Cehirlik Bölgesi’nde daha geniş bir alanda Lalelerin çiçek açtığı gözlendi.

Her yıl hava sıcaklıklarına ve yağışlara da bağlı olarak genellikle Mayıs ayının ikinci haftasında çiçek açıp, ay sonuna kadar ise solan, kısa ömürlü Lale, 4 ayrı renkte çiçek açıyor.

Uzmanlar, “Cehrilik Lalesi sadece Yozgat’ımıza özgü ve bahar aylarında açan güzel bir çiçek. Tabii ki Yozgat’ın sadece belli bir bölgesinde yetişiyor. Cehrilik Lalesi, Yozgat’tın hemen kuzeyinde şehir merkezine 8-10 kilometre olan sınırlı bir bölgede yetişiyor” dedi.

Yozgat Hakimiyet