
Yozgat'ta bulunan tüm camilerde bu hutbe okundu
Yozgatlılar, Cuma namazında camide buluşarak "İman, İbadet ve Ahlak Bütünlüğü" konulu hutbeye kulak verdiler. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen konu, Türkiye genelinde, Yozgat dahil 81 ilde aynı şekilde işlendi.
Yozgatlılar, Cuma namazında camide buluşarak "İman, İbadet ve Ahlak Bütünlüğü" konulu hutbeye kulak verdiler. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen konu, Türkiye genelinde, Yozgat dahil 81 ilde aynı şekilde işlendi.
Yozgat'ta okunan Cuma Hutbesi, "İman, İbadet ve Ahlak Bütünlüğü" başlığı altında önemli mesajlar içeriyordu. Hutbede, İslam'ın iman, ibadet ve güzel ahlakı emrettiği vurgulandı. İslam'ın bir ağaç gibi kökleri iman, gövdesi ibadet ve meyvesi güzel ahlak olan bir yapı olduğu ifade edildi. Müminlerin, iman, ibadet ve güzel ahlakla kâmil bir insan olabileceği belirtildi.
İmanın, Allah'ın varlığına, birliğine, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kaza ve kaderin Allah'tan olduğuna inanmak olduğu vurgulandı. İmanın sadece sözde değil, yaşantıda da kendini göstermesi gerektiği üzerinde duruldu. Hutbede, müminlerin dünya genelindeki zulme uğrayan insanların sorunlarıyla ilgilenmeleri ve acılarına duyarlı olmaları gerektiği vurgulandı.
İbadetlerin, Rabbimizin rızasına ulaştıran söz ve davranışlar olduğu belirtildi. İbadetlerin imanın tam anlamıyla hayata yön vermesi için önemli olduğu üzerinde duruldu. Hutbe, haftanın sadece bir gününe veya yılın belirli bir ayına sıkıştırılan ibadetlerin dünya ve ahiret saadeti getiremeyeceğini ifade etti.
Hutbenin devamında, müminlere yönelik bir ayette, müminlerin salih amel işleyenler olarak huzurlu bir hayat yaşayacakları ve mükâfatlarını en güzel şekilde alacakları müjdesine yer verildi. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in zor şartlarda dahi ibadetlerini terk etmediği örnekleri hatırlatıldı.
Ahlakın, İslam'ın özü olduğu vurgulandı. İyi bir insan ve erdemli bir toplumun olmazsa olmazının ahlak olduğu belirtildi. Ahlakın, şefkat, merhamet, doğruluk, dürüstlük, adalet ve yardımseverlik gibi güzel hasletleri hayata hakim kılma amacını taşıdığı ifade edildi. Kötü davranışlardan arınmak, kul ve kamu hakkından sakınmak gibi ahlaki değerlerin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
Hutbe, imanın hayata anlam katması, ibadetlerin kimliği inşa etmesi ve ahlakın davranışlara yön vermesiyle müminlerin haramdan, günahtan ve yalandan uzak duracakları, ailelerin huzur içinde yaşayacakları, komşuluk ilişkilerinin güven ve muhabbetle devam edeceği, ticaretin helal ve kazancın bereketli olacağı bir yaşamın mümkün olduğunu ifade etti. Hutbe, dünya genelindeki mazlum ve mağdurların yüzünün güleceği, dünyanın barış ve esenlik yurdu olmaya devam edeceği temennisinde bulundu.
Hutbe, Peygamber Efendimiz'in şu duasıyla son buldu: "Allah'ım! Senden güzel ahlakla süslenmiş sağlam bir iman ve ebedi kurtuluşa ulaştıracak ameller istiyorum."