Yozgat'ta bu işi yapana yüzde 65 geri ödemesiz hibe! Maliyeti düşük yatırımı karlı

Yozgat'ta bu işi yapana yüzde 65 geri ödemesiz hibe! Maliyeti düşük yatırımı karlı

Yozgat’ta tıbbi aromatik bitki yetiştiricilik ve işleme yatırımlarına destek sağlanacak. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve işleme yatırımlarına yüzde 65 geri ödemesiz hibe desteği sağlanacak.

A+A-

Yozgat’ta tıbbi aromatik bitki yetiştiricilik ve işleme yatırımlarına destek sağlanacak. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve işleme yatırımlarına yüzde 65 geri ödemesiz hibe desteği sağlanacak.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve işleme yatırımlarına yüzde 65 geri ödemesiz hibe verileceğini belirtti.
TKDK Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliği ve işleme yatırımları hakkında bilgiler verdi.

Yozgat’ın bu alandaki yapılacak yatırımlar için çok uygun coğrafi konuma ve iklimsel özelliklere sahip olduğuna dikkat çeken Türker, ''Tıbbi ve aromatik bitkiler, hastalıkları önlemek, sağlığı sürdürmek veya hastalıkları iyileştirmek için ilaç olarak kullanılan bitkilerdir. Tıbbi bitkiler beslenme, kozmetik, vücut bakımı gibi alanlarda yer alırken, aromatik bitkiler ise güzel koku ve tat vermeleri için kullanılmaktadır. Aromatik bitkilerin gıda, kozmetik ve parfümeri sektöründe de geniş kullanım alanı bulunmaktadır'' dedi.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin asırlardan beri gıda, çeşni, ilaç ve şifa amacıyla kullanıldığını ifade eden Türker, bir çok bitkinin tarımı tarih öncesi devirlerden beri devam ettiğini aktardı.

Günümüzde de birçok bitkinin tıbbi amaçlarla kullanıldığına değinen Türker, Türkiye de coğrafi konumu, iklim ve bitki çeşitliliği, tarımsal potansiyeli, geniş yüz ölçümü sayesinde tıbbi ve aromatik bitkiler ticaretinde dünyada önde gelen ülkelerden birisi olduğuna değindi.

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme, Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi, Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi alt tedbiri kapsamında tıbbi ve aromatik özelliği olan bitki üretimi için depo binaları ve makine garajlarının inşasının veya modernizasyonunun, bahçe ve tarla ekipmanlarının satın alınmasının, mevcut yetersiz sulama sistemlerinin su tasarrufu sağlayan yeni sulama teknolojileriyle değiştirilmesi veya modernizasyonunun, tıbbi ve aromatik özelliği olan bitkilerin depolanması, havalandırılması, kurutulması, işlenmesi ve pazarlanması için tesis inşasının ve ekipman satın alınmasının destekleneceğini kaydeden İl Koordinatörü Türker, “Her bir yatırım için uygun harcamaların toplam değeri 5 bin avrodan, 500 bin avro’ya kadar yapılacak desteklerin en az yüzde 65’i geri ödemesiz hibe olarak yatırımcıya verilecek. Müteşebbisler yapacak oldukları yatırımlarda yüzde 65 geri ödemesiz hibe almalarının yanı sıra KDV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gümrük Vergisi gibi vergilerden de muaf olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yozgat’ın, iklimi ve yüksek tarım potansiyeli ile tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği alanında yatırımlar için çok uygun olduğunu belirten Türker, Adaçayı, Alıç, Altınotu, Anason, Aslanpençesi, Aspir, Biberiye, Civanperçemi, Çakşır, Çemen, Çobançantası, Çörekotu, Çöven, Dağ çayı, Defne, Dereotu, Devedikeni, Domuz turpu, Ebegümeci, Ekinezya, Eşek Hıyarı, Fesleğen, Geven, Goji Berry, Göl Soğanı, Gümüş düğme, Hardal, Haşhaş, Hatmi, Hint yağı, Hodan, Hünnap, Ihlamur, Isırgan otu, Kapari, Karaasma, Karabuğday, Karahindiba, Kekik, Kırmızı biber, Kısa Mahmut, Kimyon, Kişniş, Kuşburnu, Kuzu Kulağı, Lavanta, Maydanoz, Mayıs papatyası, Melek otu, Meryem Ana, Meyankökü, Nane, Nezle otu, Oğul otu, Öksürük otu, Pelin, Pire otu, Rezene, Safran, Salep, Sarı kantaron, Sarımsak, Sumak, Şerbetçiotu, Şekerotu, Şevketi bostan, Üzerlik otu, Yaban Mersini, Yağ Gülü, Yüksükotu, Zencefil, Zerdeçal olmak üzere 72 çeşit Tıbbi-Aromatik bitkinin destek kapsamında olduğunu kaydetti. 

Yozgat Hakimiyet