Yozgat'ta bir ilk olacak! Faydası saymakla bitmiyor

Yozgat'ta bir ilk olacak! Faydası saymakla bitmiyor

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Boğazlıyan ilçesine bağlı Gövdecili köyünde Yozgat’ta ilk defa kişniş deneme ekimi gerçekleştirildi.

A+A-

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Boğazlıyan ilçesine bağlı Gövdecili köyünde Yozgat’ta ilk defa kişniş deneme ekimi gerçekleştirildi.

bogazliyanda-kisnis-demesi-02.jpg

Yapılan açıklamada, ‘’Önder çiftçilerimize ait 1,5 dekar alan araziye ekildi. İlimizde ilk defa deneme ekimini yaptık. Sonbaharda yağışlar nedeniyle geç ekim yapıldı. Ekimde toprağın çamur olması nedeniyle derine ekilmesine rağmen çıkışlar düzgün oldu. Gelişimi de çok iyi gidiyor. Ülkemizde aşotu, kuzbere gibi isimlerle bilinen, baharatlı bitkiler içerisinde yer alan önemli baharat bitkisidir. 30-80 santimetre arasında boylanabilmekte, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Kendine has özel bir kokuya sahiptir. Kişniş çiçekleri nektar ve polen yönünden zengin olduğundan arıları cezp etmektedir. Kişniş yeşil aksamı bazı ülkelerde “Çin maydanozu” adıyla bilinip kullanılmakta ise de, bitkinin asıl kullanılan kısımları tohumlarıdır. Kişniş meyvesi yüzde 0.3-1.6 oranında uçucu yağ içermektedir. Bu nedenle parfüm ve kozmetik sanayinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca tohumlarında yüzde 30 oranında protein ve önemli miktarda A ve C vitaminleri içermektedir. Kişniş tohumu çay, baharat ve doğal ilaç yapımında ve kişniş tohumundan elde edilen eter yağı aroma tedavisinde ve de baharat olarak kullanılmaktadır.

bogazliyanda-kisnis-demesi-01.jpg Kişniş, eskiden beri halk hekimliğinde kullanılan bir bitkidir. Kişniş bitkisinin yaprakları ağrı kesici, sakinleştirici, meyveleri ateş düşürücü, iştah açıcı, sindirim sitemini düzenleyici ve gaz giderici, parazit düşürücü ve idrar sökücü özelliğe sahiptir. Günümüzde ise tıp, parfüm ve gıda sanayinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kişniş bitkisi ile yapılan diğer çalışmalar ise antioksidan özelliği üzerine olup elde edilen bitki ektresinin içerdiği polifenolik bileşiklerinin mükemmel bir antioksidan olduğunu ortaya çıkarılmıştır. Kişniş, hem iç hem de dış ticaret potansiyeli olan önemli bir tıbbi bitkisidir. Ülkemizde doğal olarak ta yetişmektedir. Kişniş bitkileri ekimden sonra 90-120 gün içinde olgunlaşır ve genellikle yaz mevsiminin ortasında hasat edilir’’ denildi.

Yeniufuk