Yozgat'ta alternatif oldu! İlk hasadı yapıldı

Yozgat'ta alternatif oldu! İlk hasadı yapıldı

Yozgat'ta alternatif ürün olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan patatesin ilk hasadı nedeniyle tarla günü düzenlendi.

A+A-

Yozgat'ta alternatif ürün olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan patatesin ilk hasadı nedeniyle tarla günü düzenlendi.

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, Yozgat’ın patates üretiminde ülke genelinde 2’inci sırada bulunduğunu belirterek, il genelinde yaklaşık 15 bin dekar alanda patates dikimi yapıldığını ve üretim miktarının 50 bin ton olduğunu söyledi.

Yozgat'ta, alternatif ürün olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan patatesin ilk hasadı nedeniyle tarla günü düzenlendi.

1-073.jpg

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Boğazlıyan Merkez Çarşı Mahallesi Karakoçözü mevkiinde patates hasat tarla günü gerçekleştirildi. Yozgat’ta yerli ve milli tohumlarla üretim yapılması için yoğun çalışmalar yürütülüyor.

Patates çeşitleridemonstratif amaçlı ekilerek, hasat ve üretim aşamasında yapılan tarla ve tanıtım günleri ile yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Yerli tohumun kullanıldığı ekimde, rekoltede Türkiye ortalamasının üstüne çıkıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya Yozgat’ın, patates konusunda en fazla üretim, depolama ve pazarlanması yapılan Niğde Nevşehir yöresine çok yakın bir yerde olduğunu hatırlattı. Bu durum üretilen ürünlerin pazarlanmasında avantaj oluşturduğunun altını çizen İl Müdürü Özkaya, “Ayrıca Nevşehir yöresinde geçtiğimiz yıllarda çıkan hastalık nedeniyle belli yerlerde ekimin yasaklanması Yozgat için bir fırsat oluşturuyor. Bu fırsatı patateste üretim ve pazarlamaya dönüştürülmesi halinde Yozgat, ülkenin ve Orta Anadolu’nun patates üretim merkezine dönüşecek. İlimiz patates üretiminde ülke genelinde 20. Sıradadır. İl genelinde yaklaşık 15.000 dekar alanda patates dikimi yapılmakta olup üretim miktarı yaklaşık 50.000 tondur” dedi.

Türkiye’de yıllardır patates üretiminde yabancı çeşitler kullanıldığına vurgu yapan İl Müdürü Özkaya, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde ilk defa 2015 yılında 2 yeni çeşit tescil edildiğini kaydetti.
Enstitü çalışmaları neticesinde toplamda 10 adet yerli ve milli patates çeşidi tescil edildiğini anımsatan İl Müdürü Özkaya, “Fatih – Onaran2015 – Nahita – Ünlenen – Nam – Çağlı –Leventbey – Muratbey – Niğşahve Saruhan çeşitleri geliştirilmdi. Ülke genelinde yapılan deneme ekimlerinde bu yerli çeşitlerimiz çiftçilerimiz tarafından verim ve kalite yönüyle benimsenmiştir” diye konuştu.

Yozgat’ta Patates Araştırma Enstitüsünden yerli ve milli tohumluklardan 6 çeşidin dikimleri 2019 Üretim sezonunda yapıldığına değinen İl Müdürü Özkaya, 2020 üretim sezonunda 8 çeşidin dikim ve üretimi yapıldığını, bu yılda bu çeşitlerden 7 çeşidin dikiminin gerçekleştirildiğini aktardı.

İl Müdürü Özkaya, “Demonstrasyonumuzun takibi teknik personelimiz tarafından düzenli olarak yapıldı. Üretim sürecinde bakımları üreticimiz tarafından yapıldı. Tüm üretim aşamalarında takibini yaptığımız yerli ve milli çeşitlerimizin hasatlarını gerçekleştireceğiz. Amacımız Niğde Patates Araştırma Enstitümüzce geliştirilmiş olan yerli patates çeşitlerinin öncelikle patates üreticisi çiftçilerimiz tarafından tanınması ve üretimi yapılarak İlimizin patates üretimi konusunda önemli bir yere gelmesidir. İlimizde çok önemli miktarda bir sulanabilen arazilerimiz mevcuttur. Patates, bu sulanabilen alanlarda çiftçilerimize iyi gelir getirebilecek önemli bir üründür.
Şu an tarla günü yaptığımız Boğazlıyan İlçemiz önemli miktar üretim potansiyeline sahiptir.
Çiftçilerimizden isteğimiz bu alanları patates üretimi için değerlendirmeleridir.
Dikimini yaptığımız Nahita, Saruhan, Nam, Leventbey, Muratbey, Onaran2015 ve Niğşah, isimleriyle tescillenen bu çeşitlerin tamamı yemeklik çeşitlerdir. Nahita çeşidi 80 günlük yetişme periyodu ile hemen hemen ülkemizde hasat olgunluğuna erişen en erkenci çeşitlerden biri olup, Üreticilerimizin yazlık üretim diye nitelendirdiği çeşitlerden birisidir. Nam, Saruhan, Leventbey, Muratbey ve Niğşah ise orta erkenci bir çeşit olup 91-110 günde hasada gelmektedir. En son Onaran çeşidimiz ise geççi bir çeşit olup 120 günde hasada gelmektedir. Bu çeşit kışlık olarak değerlendirilmektedir.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak her zaman çiftçilerimizle birlikteyiz. Gelişen yeni teknoloji ve üretim metotlarını anında çiftçilerimizle buluşturmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili olarak 2021 üretim sezonunda İl genelinde 30’dan fazla deneme ve demonstrasyonlar uyguladık” ifadelerini kullandı.
Çiftçilere yerli patates çeşitleri ile dikim ve üretimini yapmalarını tavsiye ettiklerinin altını çizen İl Müdürü Özkaya, Yozgat’ın patates üretiminde potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.