Yozgat'ta aile saadetinin önemine vurgu yapıldı

Yozgat'ta aile saadetinin önemine vurgu yapıldı

Yozgat Belediyesi ile Yozgat İl Müftülüğü’nün işbirliği ile düzenlenen programda ‘Aile’ konusu bir kez daha ele alındı

A+A-

Yozgat İl Vaizi, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Saliha Gülnur Uzuner, toplumun özü ve temeli olan ailede sadakatin bir değer olduğunu belirterek, saygı, sabır, sadakat ve samimiyet kavramlarının ailenin temelini oluşturduğunu söyledi.

Yozgat Belediyesi’nin kadınlara yönelik başlattığı söyleşi programları devam ediyor. Belediye ile İl Müftülüğü’nün işbirliği ile düzenlenen programda ‘Aile’ konusu bir kez daha ele alındı.

Yozgat İl Vaizi, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Saliha Gülnur Uzuner’in konuşmacı olarak katıldığı programa kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Söyleşide İl Vaizi Uzuner, aileyi ayakta tutan ahlaki prensiplere değinerek, sadakat ve güvenin ailenin temel yapı taşları olduğuna vurgu yaptı.

Toplumun özü ve temeli olan ailede sadakatin bir değer olarak varlığına dikkat çekmek, ahlaki değerlerin hayatımızdaki önemini gündeme taşımanın amaçlandığı söyleşide İl Vaizi Uzuner, kadınların sorularını da cevapladı.

Söyleşiye ailenin önemine dikkat çekerek başlayan İl Vaizi Uzuner, gündelik hayattan verdiği örnekler, kimi zaman güldüren kimi zamanda düşündüren anekdotlara yer verdi.

İl Vaizi Uzuner, sevgi, saygı, sadakat, samimiyet ve sorumluluk kavramlarının ailenin vazgeçilmez unsurları olduğunu belirtti. Ayetler ve hadislerden verdiği örneklerle dinimizin aileye verdiği öneme de değinen İl Vaizi Uzuner, yalan üzerine kurulan birlikteliklerin kalıcı olmadığına, eşlerin ne pahasına olursa olsun birbirlerine karşı her zaman dürüst olması gerektiğini vurguladı.

Teknoloji bağımlılığının da aileye olumsuz etkilerinin olduğuna, telefon, televizyon ve internetin ölçülü bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizen İl Vaizi Uzuner, güçlü toplumların sağlam ailelerle meydana geldiğini hatırlattı.

İl Vaizi Uzuner, sevgi, saygı, sabır, sadakat ve samimiyet kavramlarının ailenin temelini oluşturduğuna dikkat çekerek, “Aileyi bir arada tutan değerlere uyulduğunda o yuva güven ve huzur veren bir alana dönüşüyor. Güven veren evliliği açık, şeffaf ilişkilerle sağlayabilirsiniz. Fakat ilişkide sadakat yoksa güven oluşmuyor” dedi.

İl Vaizi Uzuner, eşlerin birbirlerine karşı yapmacık tavırlardan, sahte beyanlardan, maske takarak olduğundan fazla görünme şeklindeki sevdalardan özellikle ilk zamanlarda uzak durulması önerisinde bulundu.

İl Vaizi Uzuner, “Sadakatin içerisinde iki kavram vardır: Doğruluk ve bağlılık. Bağlılık olması için muhakkak doğruluk olması gerekiyor. Güven veren evliliği açık, şeffaf ilişkilerle sağlayabilirsiniz. Sadakat yoksa güven oluşmuyor, güven oluşmayınca ailede en önemli kriterlerden olan güvenli alan sağlanamıyor. Kadın ve erkek eve geldiği zaman kendini sığınakta gibi güvenli alanda hissetmesi lazım. Taraflardan her ikisi de eve geldiğinde bunu hissedemiyorsa, evde huzurlu bir ortam yoksa sanki eve giderken mahkemeye gidiyor gibi hissediyorsa ev güvenli alan değildir. Evin duvarlarını mahkeme duvarları yapmayalım. Eşler farkında olmadan çoğu zaman da iyi niyetle yapıyor bunu. Eşinin olumlu değil olumsuz özelliklerine odaklanıyor ve belki de tek olumsuz özelliğini daha iyi olsun diyerek düzeltmeye çalışıyor. Başkasını, eşini mükemmel beklemenin içerisinde gizli kibir var. Ben mükemmelim o da mükemmel olsun anlamı çıkıyor bu tavrın altından. Böyle olunca da kontrol etmek, hükmetmek ve düzeltmek istiyor” ifadelerini kullandı.

Samimiyetin evlilikteki sihirli kavramlardan biri olduğunu kaydeden İl Vaizi Uzuner, “Bir ilişkide samimiyet varsa o evlilikte dürüstlük ve içi dışı bir olma durumu vardır. Bireylerin sadece dışarıya karşı değil kendisine karşı da dürüst olması gerekiyor. Evlilikte sadakat denildiğinde bunun iki ayağı var: Doğruluk ve bağlılık. Birbirine sadık eşlerde açık, şeffaf ilişkiler, dürüst ve sürdürülebilir bir ilişki meydana getiriyor. Sadakatte hesap verilebilirlik çok önemli. Sadakatin arkasında güvenli alan olması gerekiyor evin. Sadakati devam ettiren açık dürüst ilişkidir” şeklinde konuştu.

Yozgat Hakimiyet