Yozgat'ta 350 proje görücüye çıktı

Yozgat'ta 350 proje görücüye çıktı

Anadolu Üniversiteler Birliği öncülüğünde, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 1. AR-GE Proje Pazarı, değerlendirme ve ödül töreni programında dereceye giren projeler belli oldu.

A+A-

Anadolu Üniversiteler Birliği öncülüğünde, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 1. AR-GE Proje Pazarı, değerlendirme ve ödül töreni programında dereceye giren projeler belli oldu.

Ödül töreni öncesinde Üniversite Müzik ve Sanat Topluluğu tarafından mini bir konser verildi.
Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde 20-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen ve proje geliştiricilerinin fikir alışverişine ortam hazırlamak, AR-GE projelerine dair finansal ve teknolojik işbirliklerine zemin oluşturmak, üniversite, özel sektör temsilcileri ve bağımsız araştırmacıların bir araya gelmelerini sağlamak, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve bölge insanını bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen 1.Ar-Ge Proje Pazarında yaklaşık 350 proje görücüye çıktı.

Düzenleme kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Sağlık Bilimleri ve Biyoteknoloji, Tarım Gıda ve Çevre Bilimleri, Mühendislik ve Temel Bilimler, TÜBİTAK ve Öğrenci Kategorileri ile Öğrenci Mansiyon Ödülleri sahiplerini buldu.

Öğrenci (ön lisans, lisans, lisansüstü), Akademisyen ve Kamu AR-GE Birimleri olmak üzere 2 farklı kategoride ödüller verilecek olup öğrenci kategorisi dışındaki kategorilerde birinciye 10 bin TL, ikinciye 7 bin TL, üçüncüye 5 bin TL ve mansiyon ödülü ise 2 bin TL olarak belirlendi. Öğrenci kategorisinde ise birinci 7 bin TL, ikinci 5 bin TL, üçüncü 3 bin TL ve mansiyon ise bin TL’nin sahibi oldu. Öğrenci kategorisinde mansiyon ödülü ise 15 kişiye verildi. TÜBİTAK kategorisinde kazanan proje ise jüri özel ödülü almaya hak kazandı.

Programın açılış konuşmasını yapan 1. AR-GE Proje Pazarı Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Anadolu Üniversiteler Birliği öncülüğünde 13 üniversitenin sorumluluğu ve ağırlığı ile ciddi bir organizasyonun sonlandırmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz, konuşmasının devamında Anadolu Üniversiteler Birliği’nin muhteşem bir model ve örnek olduğunu belirterek bu birlik sonucu ortaya çıkan 1. AR-GE Proje Pazarı’nın bu sinerjinin bir ürünü olduğuna dikkat çekti.

Organizasyonun vücut bulmasında başta Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi’nin önemli katkıları olduğuna değinen Prof. Dr. Yılmaz, işin mutfağında yer alan, ciddi emek sarf eden üniversite akademik ve idari personeline teşekkür etti.

350 projeyi hassasiyetle ve titizlikle değerlendirdiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, Anadolu Üniversiteler Birliğine üye 13 üniversitenin değerlendirme kurulunun yanı sıra farklı üniversiteler ve sektörden de projeyi değerlendirebilecek nosyona sahip olan ciddi işletmelerin AR-GE sorumlularından da katkı ve destek aldıklarını ve böylelikle hata payının en aza indirilmesini önceliklediklerini vurguladı.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, AR-GE kültürünün ülkenin daha ileri ve daha müreffeh bir düzeye ulaşmasında önemsenecek bir alan olduğunu söyledi.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, “Üniversitelerimizin AR-GE kültür süreçlerine baktığımızda 90’lı yıllarda proje hazırlama kültürünü daha yeni öğrenmeye başlarken geldiğimiz nokta itibariyle artık projelerin sadece hazırlanması ve uygulanmasını değil bu projelerin sanayici ile buluşması süreçlerini konuşuyoruz. Özellikle bu projelerin sanayici ile buluşma süreçlerini artık hayata geçirmiş durumdayız. O açıdan AR-GE Proje Pazarı ülkemizde artık bir kültür haline dönüştü. Anadolu Üniversiteler Birliği’nin bu temelde Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde birincisini yaptığı AR-GE Proje Pazarı da böylesine bir şölene ev sahipliği yaptı. Proje pazarında sunulan projelerin nitelikli ve sanayici ayağının olduğunu bir kez daha şahit olduk. Bu beni ziyadesi ile mutlu etti.” dedi.

Ödül alanlara ödüllerinin takdiminden sonra 1. AR-GE Proje Pazarı etkinliği hatıra fotoğraf çekimi ile son buldu. 

Yeniufuk