Yozgatlıların sabah kahvaltısındaki vazgeçilmez lezzeti: Parmak Çörek

Yozgatlıların sabah kahvaltısındaki vazgeçilmez lezzeti: Parmak Çörek

Parmak çörek yoğun ilgi görüyor Yozgatlılar sabah kahvaltısında normal ekmek yerine parmak çöreği tercih etmesi fırında uzun kuyruklar oluşmasına neden oluyor.

A+A-

Parmak çörek yoğun ilgi görüyor Yozgatlılar sabah kahvaltısında normal ekmek yerine parmak çöreği tercih etmesi fırında uzun kuyruklar oluşmasına neden oluyor.

Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen ve 115 yıldır tüketilen Yozgat parmak çöreği, sabah kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

HEDİYE OLARAK GÖTÜRÜLÜYOR

Sadece Yozgat’ta üretilen ve şehre has bir ekmek türü olan parmak çörek Yozgatlının misafirlerine ikram edilirken, il dışına da hediye olarak götürülüyor.

İlde uzun yıllar dededen kalma mesleği devam ettiren fırın işletmecisi Bekir Kırdemir, parmak çöreğin şehre has bir ekmek türü ve diğer ekmeklerden ayıran en önemli özelliğinin katkısız olarak üretilmesi olduğunu söyledi.

1-070.jpg

PARMAK ÇÖREK OLMADAN OLMAZ

Türkiye’nin hiçbir ilinde bulunmayan parmak çöreği vatandaşlar gittikleri şehre hediye olarak götürdüklerini anlatan Kırdemir, “Parmak çörek parmağa benzediği için adına parmak çörek denilmiştir. Hazırlanışı ise hamur dört parçaya bölünür daha sonra taş fırında özel köz ateşi içinde pişirilir. Tamamen doğal olduğundan lezzeti bir başkadır. Yozgat’ta en çok sabah kahvaltısında tüketilir. Yozgat’ta parmak çörek olmadan Yozgatlının kahvaltısı olmuyor. Parmak çöreğin diğer bir özelliği de bayatlamaması uzun süre durması 3-4 gün durabiliyor ve bayatlamadan tüketilebiliyor. Parmak çörek Türk Paten Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. Parmak çöreğin Yozgatımız’da 110 yıllık bir geçmişi var” dedi.

Parmak çöreğin il dışına giderken hediye olarak götürüldüğü veya misafirliğe gelen Yozgatlıların giderken yanlarında 10-15 tane parmak çöreği götürdüklerini ifade eden Kırdemir, “Vatandaşlarımız buradan aldıkları ekmekleri bir günden tüketemedikleri için buzdolabında saklıyor ve istediğinde fırında ısıtarak tüketiyor” diye konuştu.

Hüseyin Demir, isimli vatandaş İzmir’den misafirleri için sabah kahvaltısına parmak çörek almaya geldiğini belirterek, yaklaşık 20 dakika parmak çörek almak için sırada beklediğini söyledi.

 Demir, “Zaman zaman sabah kahvaltısı için Parmak çörek alıyorum. Vatandaşlarımızda benim gibi düşündüğünden fırına akın etmişler. Yaklaşık 20 dakika oldu sıra bekliyorum. Parmak çörek ilimizin yöresel ekmeği olduğu kadar lezzeti bakımından da oldukça fazla tercih ediliyor.” diye konuştu.