Yozgat'ın Roma Hamamı UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri projesine dahil edildi

Yozgat'ın Roma Hamamı UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri projesine dahil edildi

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan 2 bin yıllık tarihi Roma Hamamı’nın tanıtılması ve farkındalığın artırılması amacıyla çeşitli ülkelerden gelen 15 gönüllü projeye destek verdi.

A+A-

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan 2 bin yıllık tarihi Roma Hamamı’nın tanıtılması ve farkındalığın artırılması amacıyla çeşitli ülkelerden gelen 15 gönüllü projeye destek verdi.  Roma Hamamı, 2022 yılı UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri projesine dahil edildi.

UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri 2022 Kampanyasına dahil edilen Roma Hamamı’nın tanıtılması, kültürel miras konusunda farkındalığın artırılması ve çeşitli projelerin geliştirilmesi amacıyla etkinlik düzenlendi.

hamam.jpg

Yozgat Valiliği, Sarıkaya Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün destekleriyle Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından hazırlanan proje ile 2022 yılı UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri kampanyasına dahil edilen Roma Hamamı’nda Fransa, İsveç, Pakistan, Mali, Mısır gibi ülkelerden gelen 15 gönüllü genç, devam eden çevre düzenlemesi çalışmalarına katıldı. Tarihi Roma Hamamı’nda çeşitli atölye çalışmalarına katılarak tarihi yapının tanıtımına katkı sunan gönüllü gençler, Roma Hamamı etrafında çevre düzenlemesi ve temizlik çalışması da yaptı.

hamam4.jpg

UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri Programı çerçevesinde gönüllü gençlere 15 günlük çalışmalarının sonunda Vali Ziya Polat, Kaymakam Samet Serin ve Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel’in katılımı ile sertifikalarını verildi.

hamam5.jpg

Yozgat Valisi Ziya Polat, UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri Programı doğrultusunda çalışmaları sonucu gönüllere sertifika verdiklerini söyledi.

Vali Polat, “Yıllar sonra bu yapıya dokunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geçici listeye alınan Roma Hamamımız bu sene devletimizin imkanlarıyla ziyaret için gelen insanlarımız için yürüyüş yolları, karşılama ofisi, satış reyonları yapılıyor. Etrafındaki teli kaldıracağımızı daha önce söylemiştik. İnşallah aralık ayında süresi bitiyor biz daha erken açılması için müteahhidimize destek oluyoruz. Burası sadece Sarıkaya’nın değil Yozgat’ın markası aynı zamanda Türkiye’nin markası. Bu markayı daha iyi tanıtmak için de projeler yapılıyor. Yaptığımız projede kalıcı listeye alınmak için yapılacak başvuru dosyasında yapılan çevre düzenlemesi işiyle beraber bize güç verecek konulardan birisi. İnşallah ilerleyen yıllarda kalıcı liste için de başvurumuzu yapacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

hamam3.jpg

Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel ise, Projenin Roma Hamamının tanıtımına katkı sunacağını ifade etti. Başkan Açıkel, “Basilica Therma adı ile bilinen Roma Hamamımız, 2017 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer almakta. ORAN Kalkınma Ajansı, Yozgat Valiliği ve Sarıkaya Belediyesince ortaklaşa yürüttüğümüz proje doğrultusunda UNESCO Dünya Gönüllülük Listesinde Türkiye’de bu listeye giren iki yerden birisi olduk. Bu proje çerçevesinde UNESCO gönüllülerinden oluşan 15 gönüllümüz, 2 hafta boyunca Sarıkaya’da kaldılar. Hem ilçemizin hem Yozgat’ın tarihi turistik yerlerinde UNESCO’nun belirlediği çeşitli etkinlikleri yaptılar. Projenin Roma Hamamı’nın tanıtılmasına katkı sağlamasını umut ediyorum. İnşallah kalıcı listede yer alabilmemiz içinde bir basamağı atlamış olduğumuzu düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”diye konuştu. 

Yeniufuk