Yozgat'ın kokulu mercimeği yaygınlaştırılacak

Yozgat'ın kokulu mercimeği yaygınlaştırılacak

Yozgat’ın Kokulu Yeşil Mercimeği ekim alanlarının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje doğrultusunda ekimlere başlanıldı.

A+A-

Türkiye’nin en fazla yeşil mercimek üreten illeri arasında ilk sırada yer alan Yozgat’ta ekim alanlarının genişletilecek. Mercimek ekiminde lider olan Yozgat’ta yerli mercimek ekiminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Türkiye’nin önemli tarım bölgeleri arasında bulunan Yozgat, en fazla yeşil mercimek üretimi yapan iller arasında ilk sırada bulunuyor.

Yozgat il genelinde yeşil mercimek üretiminin yaygın olmasına karşın, çiftçiler, yeşil mercimekte ithal edilen Kanada çeşidinin ekimini tercih ediyor.

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yeşil mercimek ekiminin yaygınlaştırılması ve yerli çeşit kullandırılması amacıyla çalışmalarını devam ediyor.

Yerli çeşitlerin yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında Yeşil Mercimek demonstrasyon ekimi Sorgun’da yapıldı.

Yozgat’ta yerli mercimek tohumluklarını çiftçilere tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla yerli tohumlarla mercimek çeşit demonstrasyon ekimi İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüğü teknik personellerinin kontrolünde gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, Yozgat’ın mercimek üretiminde ilk sırada olduğunu belirterek, demonstrasyon ekimlerinin yapıldığını söyledi.

İl Müdürü Özkaya, iklim ve toprak şartlarına uygun yerli tohum çeşitlerinin yaygınlaştırılması amaçladıklarına değinerek, yoğun faaliyetler yürüttüklerini ifade etti.

İl Müdürü Özkaya, “Son yıllarda yaşanan gelişmelerle birlikte temel besin kaynağı olan baklagillerini üretiminin artırılması ülkemiz için önem arz etmektedir.

İlimiz mercimek üretiminde ülkesel bazda birinci sıradadır. Bu üretimi daha da artırmak için çalışmalar yapmaktayız. İlimizde çiftçilerimiz, yeşil mercimekte genelde ithal çeşit olarak adlandırılan Kanada çeşidinin ekimini tercih etmektedir. Oysa Bakanlığımızın Araştırma kuruluşlarınca geliştirilmiş olan çeşitlerimiz mevcuttur.

Bakanlığımıza bağlı Ankara Tarla bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan çeşitlerden Bozok – Karagül – Meyveci2001 ve Gümrah çeşitleriyle Özel Bir firma tarafından geliştirilerek tescil edilmiş olan Şahan çeşidi Yeşil Mercimek çeşitlerinin ekimlerini yaptık.

Yapılan bu deneme ekimi üretim sezonu boyunca İl ve ilçe teknik personelimiz tarafından takibi yapılacak olup ilaçlama ve bakım çalışmalarının zamanında yapılması sağlanacak ve ürünün gelişim aşamaları gözlenecektir.

Hasat, çiftçilerimizle birlikte yapılacak olup sonuçlar çiftçilerimize ve kamuoyuna duyurulacaktır” dedi.

Yozgat Hakimiyet

Etiketler :