Yozgat'ın asırlık bağlarında üzüm bereketi

Yozgat'ın asırlık bağlarında üzüm bereketi

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Gülşehri beldesinde 200 yıllık bağlarda yetişen üzümler tarlada satılıyor.

A+A-

Türkiye’nin önemli tarım bölgeleri arasında bulunan Yozgat, yüz yıllara dayanan bağ bölgeleriyle dikkat çekiyor.

Sorgun’a bağlı Gülşehri beldesinde 200 yıllık bağlarda yetişen üzümler tarlada satılıyor. Üzüm almak isteyen vatandaşlar bağlara gelerek kendi elleriyle üzüm topluyor. Sorgun’un üzümleriyle ünlü Gülşehri Beldesi asırlık üzüm bağlarıyla bölge çiftçisini geçim kaynağı oluyor.

Gülşehri beldesinde yaklaşık 2 bin dönüm bağda üretilen, ince kabuğu ve tadıyla bilinen üzümler hasat dönemiyle birlikte toplanmaya başlandı.

Gülşehri beldesinde bölgedeki çiftçilerin geçim kaynağı olan aküzümün hasat dönemi geldi. Bağcılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar üzümleri toplamadan satışını yapıyor. Türkiye’nin dört bir yanından talep gelen Faraşlı Aküzümleri Sorgun başta olmak üzere yakın bölgelerde satılıyor. Pazara girmeden tükenen üzümler için bir çok vatandaşta bağlardan topluyor.

Gülşehri beldesine bağlı Faraş lı mahallesindeki bağlarda yetişen aküzümün Pazar sorunu bulunmuyor. Bölge halkının topladığı üzüm bir çok bölgede satışa sunuluyor. Pazar konusunda sıkıntı yaşamayan üreticiler, Türkiye’nin dört bir yanına üzüm gönderiyor.

Bağda kalan üzümler ise pekmez olarak değerlendiriliyor. Doğal üretim Faraşlı Mahallesi’ndeki üreticiler, uzun yıllardır bağcılık yaptığını ve geçimini buradan sağladığını söyledi. İlkbaharda bağlarda budama ve bakım yaptıklarını belirten üreticiler, üzümleri bölgedeki pazarlara götürerek sattıklarını belirtti.

Üreticiler, bağlardan üzüm toplamak isteyen vatandaşların da olduğunun altını çizerek, kasa kasa üzüm toplandığını vurguladı. Üreticiler, “Bölgemizde üzüm bağlarında herhangi bir ilaç ve gübre kullanmıyoruz. Tamamen organik. Üzümümüz, bu yöre tarafından çok iyi bilinir, yoğun bir talep var” dedi.

Yozgat Hakimiyet