Yozgat'a uyarı! Bilinçsiz sakın yapmayın

Yozgat'a uyarı! Bilinçsiz sakın yapmayın

Baharın gelmesiyle birlikte meyve bahçelerinde gözlenen canlılık, çiftçileri bahçe temizleme ve ağaç budama telaşına düşürdü.

A+A-

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, çiftçilerin bağ budamasında yeterli bilgiye sahip olduğunu aktardı.

Bilinçsiz yapılan budamanın bahçelerde ciddi ürün kaybına neden olduğunu ifade eden Açıkgöz, çiftçilere budama eğitimlerinin verildiğini hatırlattı. Bitkilerin budamayla terbiye edildiğini aktaran Açıkgöz, ağaçların şekil budaması yapılmazsa bir yıl içerisinde dal budak salacağını kaydetti.

BUDAMA YAPILMAZSA AZ MEYVE VERİR

Meyve ağaçlarındaki gereksiz dal ve yaprakların bitkileri hastalıklara karşı daha dirençsiz düşürdüğünü vurgulayan Açıkgöz, “Bitkiler genetik olarak şöyle bir özelliğe sahip. Bitkiye dışarıdan müdahale edildiği zaman, bitki o müdahaleyi kendisine bir uyarı olarak algılıyor. Genetik olarak varlığını devam ettirebilmek için hemen daha çok çiçek açıyor. Dikkat edilirse yaz mevsiminin kurak geçtiği yıllar, buğdaylar hemen sararıp başak çıkarır. Siz ağacı budamadığınız zaman, ağaç boyuna doğru uzar gider. Buna bağlı olarak ta ürün verme oranı düşer. Ağaçlar düzenli budanmadığı takdirde bitkinin topraktan aldığı besin maddeleri de yaprak olur. Az meyve verir. Bitkinin aldığı besinler budama sayesinde meyvelere aktarılır. İyi bir budama hava sirkülasyonunu sağlar. Bunun sonucu da ağaç zararlılara karşı dayanıklı bir hale gelir” dedi.

GÜBRELEME DE YAPILMALI

Meyve bahçelerindeki ağaçların sağlıklı gelişmesi için toprakta yeterli seviyede besin maddesi bulunması gerektiğini de ifade eden Açıkgöz, “Meyve ağaçları topraktan sürekli besin maddeleri aldıkları için zamanla toprakta bulunan besin maddesi seviyeleri azalır. Dolayısı ile ağaçların gelişmeleri yavaşlar, verimleri düşer. Bunun önüne geçmek için, budamayla birlikte azot, fosfor ve potasyumdan oluşan taban gübrelemesi yapılması gerekiyor. Azot bitkinin dal ve yaprak gelişimin, Fosfor ise bitkinin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını, artırır” diye konuştu.

Yozgat Hakimiyet

Etiketler :