
Yozgat'a müjde! Sekizinci Yozgat’a yapılacak
Yozgat'ta yaşayan anne ve babalara müjdeyi veren Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftci, Yozgat’a bir bebek kütüphanesi kurulması çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.
Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftci, Yozgat’a bir bebek kütüphanesi kurulması çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.
Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftci, Yozgat’a bir bebek kütüphanesi kurulması çalışmalarında sona gelindiğini söyledi. Kentin okuma oranın artırılması için kütüphanelerin önemine değinen Çiftçi, okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılmasının önemine değindi.
Çiftci, yedi yaş altı çocuklar için önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Türkiye’de 7 tane olan bebek kütüphanemizin 8’incisi Yozgat’a kurulacak. Tamamen çocuklar düşünülerek özel olarak tasarlanıp, çocukların rahat edebilecekleri ve sıkılmadan hoşça vakit geçirebilecekleri bir mekana dönüştürülüp hizmete sunulacak” dedi.
DÖRT YOLA KURULACAK
Eski Cumhuriyet İlk okulu bahçesinde bulunan binanın dönüştürülerek yeni bir bebek kütüphanesi yapılacağını anlatan Çiftci, “Dört yoldaki rektörlük binasının arkasındaki o küçük binayı aldık, bize tahsisi yapıldı. Nostalji yaşatmak adına da binanın restorasyonunu yapmak istedik. Yozgat Bozok Üniversite’mizin de bize o konuda destekleri oldu. Kendilerine teşekkür ediyorum. İhalesi yapıldı, tadilat çalışmaları başladı” şeklinde konuştu.
HEM KÜTÜPHANE HEM YAŞAM ALANI
Çiftci, kütüphanenin hem kütüphane hem de anneler için bir yaşam alanı olacağını belirterek, “Orası bebek kütüphanesi olacak. Bebeğin gözünden bakıldığında oyun alanı, anne gözünde bakıldığında ise bir kütüphane olacak. Küçük çocuğu olan annelere biz yaşam alanı oluşturmak istedik. Anneler oraya geldiğinde nefes almış olacaklar. Tabi biz bu işi yaparken disiplinle yapmayı planlıyoruz” dedi.
DANIŞMAN OLACAK
Bebek kütüphanesi bünyesinde bir de danışman olacağını kaydeden Çiftci, şunları kaydetti; “Üniversitemizin bu konuda da bize destekleri oldu. Bozok Üniversitesi çocuk gelişimi bölümüne ve özellikle İpek Hocamıza desteklerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Eğitmenlerimiz, hocalarımız gelecek. Anneler herhangi merak ettikleri şeyi o konunun uzmanından öğrenebilecekler. Merak ettikleri konularda uzmanına soru sorabilecekler. İşin uzmanıyla anneler çok rahat şekilde diyaloğa girebilecekler ve öğrenmek istediklerini öğrenebilecekler.”
OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK İSTİYORUZ
Bebek kütüphaneleri ile okuma alışkanlığının, kitap kültürünün küçük yaşlarda kazandırılmasını amaçladıklarını anlatan Çiftci, “Şöyle bir şey var. Eskiden evlerimizi kurgularken evin içinde bir kitaplık kurgusu da yapardık. Yani bir tarafında kitaplık olurdu. Yeni dönemde evlerde böyle bir şey kalmadı. Televizyonun yerini düşünüyoruz. Buz dolabının yerini düşünüyoruz, her şeyi düşünüyoruz ama bir kitaplık tasarlamıyoruz. Bu sebeple evlerde kitap yok oldu. Tamam kitap elektronik olsun internet üzerinden de takip etsinler ama biz istiyoruz ki insanlar kitaplara maddi olarak dokunsunlar, o kitabın kokusunu alabilsinler. Anneleri kitapla tanıştırabilirsek, bebeklerde küçük çocuklarda o kültürü oluşturmaya başlayacağız. Bir Afrika atasözü diyor ki bir erkeği yetiştirin bir insanı yetiştirmiş olursunuz bir anneyi yetiştirin bir toplumu yetiştirmiş olursunuz. Eğer biz anneyi yetiştirirsek anneyi hem kitapla hemhal edersek bebekte o yaşında kitapla tanışırsa, elinde kitap olan bir anne figürü ile büyürse o ileride meyvesini çok daha iyi verecek. Aslında bu uzun vadeli bir çalışma. Toplumsal anlamda gelişmemize katkı sağlayacak çok değerli bir proje olarak düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
Yozgat Çamlık
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.