Yozgat Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz: Girdi maliyetleri çok yüksek

Yozgat Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz: Girdi maliyetleri çok yüksek

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçi ve üreticilerin zor ve sıkıntılı bir süreç yaşadığını belirterek, bunun sebebinin ise girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğundan kaynaklandığını söyledi.

A+A-

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçi ve üreticilerin zor ve sıkıntılı bir süreç yaşadığını belirterek, bunun sebebinin ise girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğundan kaynaklandığını söyledi.

Her fırsatta çiftçi ve üreticilerin sorunlarını dile getiren Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, yaşanan sorun ve olumsuzlukların ivedi bir şekilde Tarım Bakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kendisi de Yozgat’ta sayılı çiftçiler arasında olan, tarım ve hayvancılık üzerine faaliyetini sürdüren Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz, “ Bugün yaklaşık bin 500 dekarın üzerinde bir araziyi ekip biçiyorum. Bunun yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla da uğraşıyorum. Ben bugün gerek tarım, gerekse hayvancılıkta zarar ediyorsam bölge çiftçimiz, üreticimiz nasıl emeğinin karşılığını alsın. Bizler tabir yerinde ise çekirdekten yetişme üreticileriz. Sorunları bire bir yaşayan insanlarız. Ülkemizin neresine gidersek gidelim sorun aynı herkes girdi maliyetlerindeki aşırı fiyat artışından muzdarip. Çiftçilerimiz sürekli geliyor ve gübre fiyatlarının aşırı derecede yüksek olmasından dert yanıyor. Hiçbir çiftçimiz tarlasına 12 Bin-13 Bin TL vererek gübre atacak durumda değil. Çiftçimiz bu ayın sonu itibariyle üst gübre atımına başlayacak. Ama gübre alamadığı için kara kara düşünüyor. Çok şükür bu yıl kar yağışı bol oldu, inşallah da devam eder. Ama Nisan Mayıs aylarında da yağışların devam etmesi gerekir. Ayrıca çiftçimizin tarlasına da gübre atarak tarlasını desteklemesi gerekmektedir.”dedi.

LÜKS YATLARDAKİ MAZOT İNDİRİMİ ÇİFTÇİYEDE UYGULANMALI

Akaryakıta gelen yüksek zamlarda çiftçiye yönelik indirime gidilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Açıkgöz, “Traktör, köylümüzün, çiftçimizin eli ayağıdır. Şuan 1 litre mazot 15 lira’ya dayandı. Çiftçi traktörüne mazot koyamazsa tarlasını nasıl ekip biçecek. Bugün tatil yörelerinde, lüks yatlara verilen mazotla çiftçimize verilen mazot fiyatı bir mi? Biri tarlasında sıcağın altında üretim yaparken, diğeri deniz ve güneşin altında tatil yapıyor. Bu sistemin de değiştirilmesi gerekir. Sözün özü; girdi maliyetlerinin çok yüksek olması besicilik ve süt hayvancılığını sıkıntıya düşürmektedir. Bu yıl kar yağışının bol olması çiftçimizi yeniden umutlandırdı. Fakat bu ay sonunda çiftçimizin tarlasına atması gereken üst gübre sayın yetkililerimizin desteği ile atabilirsek eskisi gibi bir verimli ürün elde edebileceğimizi düşünüyorum. Hayvancılıkta da keza; gerek yemde, gerek sütte ve gerekse kesimde üreticilerimize sübvansiyon sağlanması gerekir.
Bugün bir hayvan günlük 10 kilo yem yemesi gerekiyor. Yemin torbası 230 lira, günlük bir hayvan 46 liralık yem yiyor. Hayvan canlı kilo günlük bir kilo 33 kilogram aldığından kesimde yedirdiğimiz yemi kurtarmıyor.Dolayısıyla besicilerimiz, çiftçilerimiz şuan mandıralarını terk etmeye başlamışlardır. Buradan Sayın Tarım Bakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız’a konunun acil intikal ettirilerek tedbirler almalarını istiyoruz. Aksi takdirde hayat boyu ithal ete muhtaç kalma durumuyla karşı karşıya kalırız.”diye konuştu.

Yeniufuk