Yozgat Valisi Polat: Dünyada bilinen ilk taş mozaiği bu şehirde

Yozgat Valisi Polat: Dünyada bilinen ilk taş mozaiği bu şehirde

Yozgat’ta UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek olan “UNESCO 6. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu ve Somut Olmayan Kültürel Miras Kuşaklar Arası Aktarımı” programı Yozgat’ta başladı.

A+A-

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ev sahipliğinde Çamlık Otelde düzenlenen programa; Yozgat Valisi Ziya Polat, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Belediye Başkan Yardımcısı Murat Tanışman, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci ve çok sayıda öğretmen katıldı.

Vali Ziya Polat, burada yaptığı konuşmada; Yozgat’ın tarihi ve kültürüyle öne çıkan bir şehir olduğunu söyledi.

unesco2.jpg

Vali Polat, “Galatların yaşadığı Tavium antik kenti Yozgat’ta. Avrupalıların atalarının burada yaşadığını biliyoruz. Antik kente yakında kazı çalışması başlayacak. Dünyada bilinen ilk taş mozaiği bu şehirde. Bu programın Yozgat’ımızda düzenlenmesi de ayrıca önem arz ediyor. bu vesile ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Sayın Prof. Dr. Öcal Oğuz’a teşekkür ediyoruz.”dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz da UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile UNESCO’ya Akredite Somut Olmayan Kültürel Miras Enstitüsü’nün 6 yıldır düzenli bir şekilde “kış okulu” diye bir program yaptığını ifade etti.

unesco5.jpg

Prof. Dr. Öcal Oğuz, “Türkiye birçok medeniyete beşiklik etmiştir. Ülkemizin hem somut hem de somut olmayan kültürel miras olarak büyük bir zenginliği var. Zira biz Türkiye olarak hem Asya’ya hem Avrupa’ya hem Ortadoğu ve Afrika’ya hem de kuzeye doğru açılan büyük bir kapıyız Anadolu olarak. Bu bakımdan da yüzyıllar, bin yıllar boyunca pek çok medeniyete de beşiklik etmişiz. Bu nedenle de çok zenginiz. Bu zenginliğimiz 1972 yılında UNESCO tarafından kabul edilen dünya kültürel ve doğal mirasın korunmasına dair sözleşme ve 2003 yılında kabul edilen somut olmayan kültürel mirasın korunmasına dair sözleşme açısından baktığımızda aslında bulunduğumuz listelerde bulunduğumuz yerle miras zenginliğimiz tam ölçüşmüyor. 72 yılında kabul edilen sözleşmeye biz 1983 yılında taraf olmuşuz.”dedi.

unesco3.jpg

BİZE VERİLMESİ MÜMKÜN OLAN HAKLARI VE KOTALARI YETERİNCE KULLANMAMIŞIZ

“83 yılına kadar hiçbir eylemimiz ve bu listelere önerimiz olmamış. 83 yılından sonra da bize verilmesi mümkün olan hakları ve kotaları yeterince kullanmamışız.”diyen Oğuz, “ Bu nedenle de bugün dünya miras listelerinde örneğin Avrupa’da coğrafya bakımından bizden daha küçük miras ve zenginlik bakımından bizden görece az olması gereken ülkelerin 50-60 mirası listede varken biz de 19 mirasa sahibiz. Bunun da büyük çoğunluğu son 12 yılda kaydedildi bunu da unutmamak lazım. Bu bakımdan bizim daha fazla çalışmamız ve her yıl bize tanınan kotaya ve hakka uygun olarak bir mirasımızı daha uluslararası toplumla buluşturmamız lazım.”diye konuştu.

84 MİRASIMIZ ORADA

UNESCO geçici listesinde 84 mirasın olduğunu vurgulayan Oğuz, “Tentetif liste dediğimiz yani geçici liste denilen bir listesi var. Dünya miras listesinin orada da şu anda dünyanın en fazla mirası olan ülkesiyiz, 84 mirasımız orada. Bunlardan birisi de biliyorsunuz Sarıkaya’daki Roma Hamamımız bu listede yer alıyor. Dileriz bu 84 mirasın teorik olarak her yıl bir mirasımızı sunabilsek 84 yıl sonra tamamı kabul edilebilecek. Ama 70’li yıllarda olsaydı bunlar eminim ki daha kolay geçici listeye girerdi. O dönem her yıl 3-4 miras kabul ettiren ülkeler vardı, biz de kabul ettirebilirdik” ifadelerini kullandı.

Programın sonunda Yozgat Valisi Ziya Polat, Dr. Öcal Oğuz hediye takdiminde bulunarak hatıra fotoğrafı çektirildi ve bez çantalara kalıp baskı yapıldı.

Yeniufuk