Yozgat son gelişmeleri yakından takip ediyor! Kentte herkeste bir tedirginlik hali var

Yozgat son gelişmeleri yakından takip ediyor! Kentte herkeste bir tedirginlik hali var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasına göre, Türkiye genelinde Covid-19'un yeni varyantı olan Eris, 9 kişide tespit edilmiş durumda.

A+A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasına göre, Türkiye genelinde Covid-19'un yeni varyantı olan Eris, 9 kişide tespit edilmiş durumda.

YOZGAT'TA VATANDAŞLAR MERAK İÇİNDE

Bu gelişme, tüm Türkiye'de olduğu gibi Yozgat'ta da vatandaşlar arasında yeni önlemlerin alınıp alınmayacağı ve varyantın pandemi üzerindeki olası etkileri hakkında soruları beraberinde getirdi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu:

  • Eris varyantının Türkiye'de görülmesi, özellikle Avrupa ve diğer ülkelerde yaygın bir şekilde bulunmasından kaynaklanıyor ve bu durum kaçınılmazdı.
  • Eris varyantının belirtileri diğer varyantlardan farklı değildir. Ateş, eklem ağrısı, kas ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, tat ve koku kaybı, ishal gibi semptomlar görülebilir.
  • Eris varyantının ağır hastalığa yol açma oranı, toplumun bağışıklık durumu, bireysel bağışıklık ve yandaş hastalığı olan kişilerin varlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Prof. Dr. Şener ayrıca şu konularda da açıklamalarda bulundu:

  • İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler, Eris varyantına karşı aşılama çalışmalarını hızlandırmış durumda. Bu yeni varyanta karşı aşıların etkisi üzerinde çalışmalar devam ediyor.
  • Türkiye'de önümüzdeki birkaç ay içerisinde vaka sayılarında ve hastaneye başvurularda artış bekleniyor, ancak pandeminin başındaki gibi ciddi bir vaka artışı olmasını öngörmüyoruz. Bağışıklık kazanan kişi sayısı dünya genelinde arttığı için, aşırı önlemlerin gerekmediğini düşünüyoruz.
  • 65 yaş üstü vatandaşlar için kapalı alanlarda N95 tipi maskelerin kullanılması önemlidir. Bu, virüsle karşılaşma riskini azaltır ve korunmayı artırır.
  • Dünya genelinde ve Türkiye'de, Eris varyantının neden olabileceği bir kapanma beklemiyoruz. Salgınla mücadelede eksik aşılar tamamlanmalı ve grip aşısı gibi diğer aşılar da ihmal edilmemelidir.

 

İlgili Haberler