Yozgat Şehir Hastanesi'nden 40 yaş üstüne uyarı!

Yozgat Şehir Hastanesi'nden 40 yaş üstüne uyarı!

Yozgat Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Eraslan Aydemir, ülke genelinde 40 yaş üstü toplumun yüzde 10’unda diyabet hastalığı görüldüğünü belirtti.

A+A-

Yozgat Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Eraslan Aydemir, ülke genelinde 40 yaş üstü toplumun yüzde 10’unda diyabet hastalığı görüldüğünü belirterek, kilosu ne olursa olsun 40 yaşından sonra tüm bireylere 3 yılda bir düzenli şeker taraması yapılması gerektiğini söyledi.

esra.jpg

Dr Aydemir, yaptığı açıklamada diyabet hakkında bilgilendirmede bulundu. Uzm Dr. Aydemir, açıklamasında şunları kaydetti: “Diyabetes mellitus (şeker hastalığı); obezite, fiziksel aktivitenin az olması, sağlıksız beslenme gibi önlenebilir risk faktörleri olan bir hastalıktır. Şeker hastalığı, sinsi gidişli bir hastalık olması sebebiyle, hastalar semptomlarını önemsemediklerinde tanıda gecikme yaşanabilmektedir. Hastalığa geç tanı konduğunda ya da hastalık yeterli tedavi edilmediğinde inme, şeker hastalığına bağlı görme kaybı, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları gibi pek çok hayati sorun ile karşılaşılmaktadır. Ülkemizde 40 yaş üzeri toplumun yüzde 10’undan fazlasında şeker hastalığı bulunduğu için kilosu ne olursa olsun 40 yaşından sonra tüm bireylere 3 yılda bir kez düzenli şeker taraması yapılmalıdır. Ailesinde şeker hastalığı olan, kilosu fazla olan bireylerde ise yılda 1 kez kontrol önerilmektedir. Şeker hastalığı tanısı mevcut olan ve son 2 yılda yaşadığımız Covid-19 salgını sebebiyle sağlık hizmetine başvurmayan ve kontrollerini aksatan hastalar ise mümkün olan en kısa sürede kontrollerine gelmelidir.”

Yeniufuk