Yozgat İl Sağlık Müdürü Şahin: Yüzde 33’nü lösemiler oluşturuyor

Yozgat İl Sağlık Müdürü Şahin: Yüzde 33’nü lösemiler oluşturuyor

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, Lösemiler’in, normalde farklı tiplerde kan hücrelerine dönüşecek olan hücrelerden köken alan kanserler olduğunu söyledi.

A+A-

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, Lösemiler’in, normalde farklı tiplerde kan hücrelerine dönüşecek olan hücrelerden köken alan kanserler olduğunu belirterek, “Ülkemizde de dünya ile benzer biçimde tüm çocukluk çağı kanserlerinin üçte birini yüzde 33,4’nü lösemiler oluşturmaktadır.”dedi.

İl Müdürü Dr Fatih Şahin, 2-8 Kasım tarihleri arasında kutlanan Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla açıklama yaptı.

Dr Fatih Şahin, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu (IARC) verilerine göre; 2020 yılında Dünya’da 0-14 yaş aralığında 67.008 vaka tahmin edilmekte olup, bu haliyle çocukluk çağında görülen tüm kanserlerin üçte birini yüzde 32,7 oluşturmaktadır. Ülkemizde de dünya ile benzer biçimde tüm çocukluk çağı kanserlerinin üçte birini yüzde 33,4 lösemiler oluşturmaktadır. Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri gibi lösemiler de yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir. Halihazırda çoğu çocukta belirti vermeden önce, löseminin erken teşhisi için yaygın olarak kullanımı önerilen bir kan tetkiki veya diğer tarama testleri bulunmamaktadır. Çocuğun doktora gitmesini sağlayacak belirtilere yol açtığından çocukluk çağı lösemilerine sıklıkla tanı konabilmektedir. Başvuru sonrası hekimler tanı koyma sürecinde lösemiye işaret edebilecek kan testlerini uygularlar. Lösemileri erken saptamanın en iyi yolu, söz konusu hastalığın olası belirtilerini gözden kaçırmamaktır. Lösemi riskinin yüksek olduğu bilinen çocuklarda (Li-Fraumeni sendromu veya Down sendromu gibi genetik bir duruma sahip çocuklarda olduğu gibi) birçok hekim durumu yakından takip ederek düzenli tıbbi kontrolleri sürdürmekte ve şüphe uyandıran hallerde ilave başka testler önermektedir. Benzer durumlar diğer kanser türleri için kemoterapi ve/veya radyasyon tedavisi alan, organ nakli yapılan veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan çocuklar için de geçerlidir. Sözü edilen çocuklarda lösemi riski genel topluma oranla daha yüksek olmasına karşın hala küçük bir risktir.”diye konuştu.

Dr. Şahin, Löseminin belirtileri şu şekilde sıraladı:
“Kansızlık (anemi)
Enfeksiyonlara yatkınlık, sık sık hastalanma, yüksek ateş
Çeşitli kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi), ciltte sık sık çürük oluşumu, kesik oluştuğunda kanamanın güçlükle durdurulması
İştahsızlık, kilo kaybı
Dalak ve/veya karaciğerde büyüme
Lenf düğümlerinde şişlikler (ciltte ele gelen yumrular)
Halsizlik, solukluk, çabuk yorulma, çarpıntı
Kemik ve eklemlerde ağrılar, şişlik ve hareket kısıtlığı”

Yeniufuk