Yozgat İl Sağlık Müdürü Şahin: Gençler aşılanmıyor!

Yozgat İl Sağlık Müdürü Şahin: Gençler aşılanmıyor!

Yozgat Valiliği Konferans Salonu’nda düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında konuşan İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin, 40 yaş altı nüfusta aşılamada direnç yaşadıklarını söyledi.

A+A-

Yozgat Valiliği Konferans Salonu’nda düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında konuşan İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin, 40 yaş altı nüfusta aşılamada direnç yaşadıklarını belirterek, “İlimizdeki aşı durumu olarak, 40 yaş altında kırmızıyız.40 ve 50 yaş arasında turuncu ve 50 yaş üzerinde maviyiz. Büyüklerimiz yaptırıyor. Özellikle 45 yaş altında aşıya karşı direncimiz var. Aşı olmak istemiyorlar. Çeşitli sebepler var. O grubun üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor. Büyüklerimiz bizlere örnek oluyor. Zamanı geldiğinde aşılarını oluyorlar” dedi.

ENDİŞE İÇİNDEYİZ

Üniversitelerin açılması ile gerekli tedbirlerin alınmaması halinde pik yaşama endişesi içinde olduklarını anlatan Şahin, “Koronavirüs Temmuz 1 tarihinden itibaren serbestleşmeden vakalarda artış başlamıştı. Belli bir pik seviyesi gelmişti. Ama okullarımızın açılmasıyla ilk kez karşılaştığımız bir dalga içerisinde ikincisi dalga ile karşılaştık. Tekrar bir yükselişe geçtik. Şuanda il olarak tekrar plaka seviyesindeyiz hatta inişe geçiyoruz gibi bir durum algısı var bizde. Ancak üniversiteler açılıyor. Biz şuanda üniversitelerin açılmasından sonra dördüncü dalganın üçüncü pikini yaşama endişesindeyiz” şeklinde konuştu.

REHAVET VAR

Şahin, son dönemlerde vatandaşların maske, mesafe, hijyen konularında rehavete kapıldıklarını belirterek, şunları kaydetti; “Havalar soğudu ve kış ayları geldi. Dışarıda olan vatandaşlar kapalı ortamlara girecekler. Maske, mesafe ve hijyen konusunda çok ciddi serbestlik var. İlimizde ve tüm ilçelerimizde bunu görüyoruz. Kapalı alana girdiğimiz zaman bu serbestlikle devam edersek üniversitenin açılmasına gerek yok kapalı alana girdiğimizde ikinci bir pik tekrar karşımıza çıkacak.   O yüzden özellikle kurum müdürlerimizden, kaymakamlarımızdan destek olmalarını arzu ediyoruz. Uyarmamız gerekiyor. Vatandaşımız 2 sene oldu. Bizler gibi onlarda yoruldu.”

yozgat-il-saglik-muduru-fatih-sahin-gencler-asilanmiyor-h351316-ac2c2.jpg

YÜZDE 75’İ BULURUZ

“Aşı oranında şuanda sağlık bakanlığımız birinci doz aşıyı dikkate almıyor” diyen Şahin, “İkinci doz üzerinde çalışıyor. İkinci dozda Yozgat olarak yüzde 66.9’uz. 0.4, 0.5 civarında artış yapıyoruz. Hafta sonları hariç. Şuandaki hedef nüfusumuz toplamda 340 bin. İkinci doz aşı olması gereken nüfusumuz 23-24 bin civarında. 42 günü geçmiş aşı olma zamanı gelmiş ama hala aşısını olmamış 13 bin 500 kişi insanımız var. İlçelerde ve merkezde üzerine hızlı bir şekilde gidersek ikinci aşı oranımızı şu anki gidişatta 10 ile 14 bin içerisinde. Ama biraz daha hızlı çalışırsak bir hafta on beş gün içerisinde yüzde 75’i bulabiliriz” şeklinde konuştu.

AŞI OLANLAR RAHAT ATLATIYOR

Şahin, vatandaşlara aşı çağrısında bulunarak, “Aşı olmuş olmakla sağlık çalışanları ve izolasyon içinde çalışan arkadaşlarımızda bir soru işareti var. Aşı olanlar bu hastalığı çok rahat atlatıyorlar. Hatta aşı dozlarını tamamlayan insanlarda hastaneye yatma oranı neredeyse yüzde sıfır. Hastaneye yatmadan bunu atlatıyorlar. Aşısını tamamlamış kişi covit olmayacak diye bir tabir yok. Bulaşıcı olarak taşıyorlar. Aşısı olan insanlar kapalı ortamlarda oturduğu insanlara bunu bulaştırabiliyorlar. Kapalı ortamlarda özellikle maske, mesafe ve hijyen en büyük silahımız” dedi.

TEK TEK ULAŞIYORUZ

Aşı olmayan vatandaşlara tek tek ulaştıklarını ve aşı olmama sebeplerini araştırdıklarını kaydeden Şahin, “Biz bununla ilgili 212 4466 telefonumuz var. Burada 140 kişiden oluşan bir ekip var. Aşısını olmamış kişilere tek tek tespit ettik. Bu sayı 90 bin civarında. Tek tek arıyoruz. Neden aşı olmadıklarını öğreniyoruz. Aşı olmak istiyorlarsa kendileri gelebiliyorsa aşılarını yapabiliyoruz. Eğer kendileri gelemiyorsa biz aşılarını kendilerine gönderip aşılarını yapıyoruz. Sizlerde bizlere destek oluyorsunuz. Bu desteğin bu sıkıntı geçene kadar devamını arzu ediyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Yozgat Çamlık