
Yozgat Bozok Üniversitesi'nde dijital ortamda ölçme ve değerlendirme çalıştayı
Bozok Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Dijital Ortamda Ölçme ve Değerlendirme Çalıştayı” düzenlendi.
Bozok Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Dijital Ortamda Ölçme ve Değerlendirme Çalıştayı” düzenlendi.
Üniversite Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Dijital Ortamda Ölçme ve Değerlendirme Çalıştayı” Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın açılış konuşması ile başladı.
Rektör Karadağ, yaptığı konuşmada üniversiteleri tarafından düzenlenen “Dijital Ortamlarda Ölçme ve Değerlendirme” çalıştay’ının uzaktan eğitim sürecinde uygulanan ölçme değerlendirme ve izleme etkinliklerinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “2019 yılının sonlarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni koranavirüsün hızla yayılımının ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) hızla harekete geçmiş ve özveri ile yönetilen bir uzaktan eğitim uygulamasına geçilmiştir. Koşulların iyileşmemesi sebebiyle de izleyen öğretim yılı güz döneminin de uzaktan eğitimle yürütülmesine karar verilmiştir. Pandemiyle beraber uzaktan eğitimin yaygınlaşması hem eğitime bakış açımızı hem de uzaktan eğitimi yorumlama biçimimizi dönüşüme uğramıştır. Uzaktan eğitim, esas olarak görülen yüz yüze eğitimin yanında en iyi ihtimalle ona bir alternatif ya da tamamlayıcı olarak görülmekte, genel itibariyle örgün eğitime dâhil olabilecek imkân ya da vakti olmayanlara, bunun yanı sıra her yaştan kendini geliştirmek isteyen kişilere yönelik bir uygulamalar bütünüdür denebilir. Son yıllarda bazı ortak ve çok sayıda öğrencinin katılımını gerektiren derslerin internet üzerinden yürütülmesi, açık ve uzaktan eğitim veren üniversitelerin dünyadaki eğilimlerle paralel olarak artması uzaktan eğitime yönelik talebi de hızla arttırmıştır. Bu süreçte özellikle teknolojinin sağladığı imkânlardan hangi noktalarda, nasıl ve ne ölçüde faydalanılacağı konusunda geniş bir alan açmıştır da denebilir. Her öğrencinin hakkı olan nitelikli eğitim süreçlerinde farklı paydaşların önemli ihtiyaçlarından biri nitelikli ölçme ve değerlendirmedir. Geleneksel eğitim sistemlerinde ölçme ve değerlendirme sınıf-içi etkinlikler, kanaat notları, uygulamalar ve etkinliklerle desteklenebilir. Oysaki dijital dünyada eğitimin de hızla dijitalleştiği göz önünde bulundurulduğunda kişiselleştirilmiş öğrenme çevreleri oluşturmak ve buna bağlı ölçme-değerlendirme ve izleme stratejileri geliştirmek önem kazanmıştır. Bu duygularla başta YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’a Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Güney’e ve çalıştaya katı sağlayan akademisyenlerimize ve tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ise Pandemi süreci geçtikten sonra da Yükseköğretimde dijital ortamların kullanılmasının devam edeceğini söyledi.
Türkiye’deki Üniversitelerin uzaktan eğitimde önemli başarılar elde ettiklerini bunun en güzel örneğinin de Yozgat Bozok Üniversitesi olduğunu belirten Prof. Dr. Gündoğan, “Yozgat Bozok Üniversitemize özel bir teşekkür sunmak istiyorum. Üniversitemiz Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon farklılaşması programında fark yaratan önemli çalışmalar yaptı. Bunun yanı sıra uzaktan eğitim, ölçme-değerlendirme alanında yaptığı çalışmalar ve yürüttüğü faaliyetler ile üniversitemizin Anadolu’da diğer üniversitelerimize de öncülük etmesinin çok önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum. Yozgat Bozok Üniversitemiz uzaktan eğitim dendiğinde genç üniversitelerimiz içerisinde fark yaratan nitelikleri ile öne çıktığını memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Pandemi nedeniyle zorunlu olarak üniversitelerimiz uzaktan eğitime geçti. Bu eğitim-öğretimin başında yüz yüze eğitime de geçildi ama malumunuz derslerimizin bir kısmı hala birçok üniversitemizde uzaktan eğitim araçlarıyla yapılmaya devam ediyor. Uzaktan öğretim denince tartışılan ya da sorun olarak nitelendirilen en önemli konunun ölçme değerlendirme konuları olduğunu gördük. Bu çalıştayda emeği geçen başta üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney’e ve teşekkür ediyor, çalıştayın verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Gün boyunca devam edecek olan çalıştayda “ Dijital Ortamda Ölçme Değerlendirme” konuları her yönü ile ele alınarak bilgi, deneyim ve tecrübeler paylaşılacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.