Yozgat Bozok Üniversitesi'nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Yozgat Bozok Üniversitesi'nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Yozgat Bozok Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliğinde “Kırsal Göçlerin Tarım Sektörüne Etkileri ve Genç Nüfusun Tarımda Kalma Eğilimlerinin Belirlenmesi: Politik Yaklaşımlar” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

A+A-

Yozgat Bozok Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliğinde “Kırsal Göçlerin Tarım Sektörüne Etkileri ve Genç Nüfusun Tarımda Kalma Eğilimlerinin Belirlenmesi: Politik Yaklaşımlar” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bozok Üniversitesi Kariyer Merkezinde düzenlenen toplantıya, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Genel Sekreter Prof. Dr. Uğur Kölemen, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Gürbüz, Proje Yürütücüsü Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülistan Erdal ve tarım sektörünün paydaş kurumlarının temsilcileri katıldı.

Toplantı öncesi bir sunun yaparak katılımcılarını bilgilendiren proje yürütücüsü Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülistan Erdal, Türkiye’de kırsal göçlerin nedenlerini tartışmak, tarım sektörü üzerindeki etkisini ortaya çıkartmak, kırsalda yaşayan gençlerin tarımla olan ilişkilerini belirleyebilmek için mevcut durum değerlendirmesi yapmak, gençlerin tarımda kalma eğilimlerini sorgulamak, sorunları tespit etmek, kırsal göçlerin azaltılmasını ve kırsal genç refahı bağlamında yapılabilecekleri belirlemek ve sürdürülebilir bir tarım politikası önerilerini geliştirmek amacıyla bu toplantının yapıldığını söyledi.

Toplantıda konuşan Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Yozgat’ın en çok göç veren illerden bir tanesi olduğunu ve bunun birçok sebebinin olduğunu belirtti. Kırsaldan şehre göçün hızla arttığına dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, “Yozgat’ta yüzde 21’lik bir göç oranı var ve Türkiye’de en çok göç veren ilk üç il arasında Yozgat yer alıyor. Şehrimizde göçün ana unsurunun neler olduğunu doğru tespit etmemiz gerekiyor. Göçte iller üzerinde potansiyellerimizi yeniden ortaya koymamız ve öne çıkan ürünleri yeniden tespit ederek bölgemizi bir cazibe haline getirmemiz gerekiyor. Şehrimizin elverişli ve geniş arazilerini ekonomiye daha fazla kazandırmanın, çiftçilerimizi köylerinde tutmanın farklı alternatiflerini, illerin kendi özelinde yeniden düşünmemiz gerekiyor.” dedi.

bu2-2-673x448.jpg

Göçün ana nedeninin belli olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, “İnsanlarımız köylerine dönerek bağ, bahçe ve tarlalarını işlemeli, katma değeri yüksek olan ürünleri toprakla buluşturmalıdırlar. Bu noktada Üniversitemiz yol gösterici bir misyon üstlenecektir. Zira Üniversitemiz, tarıma dayalı katma değeri ve geleceği olan, endüstriyel kenevir alanında çalışmalarını sürdüren tek ihtisas üniversitesidir. Biz ihtisas alanımızı iş istihdamına dönüştürecek bir alt yapı ile üniversite sanayi işbirliğine bağlı olarak endüstriyel kenevirin bütün biokütlesini ekonomiye kazandırabilirsek bu noktada ilimizde yaşanan göçü tersine çevirebiliriz. İhtisas alanımızla ilgili çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. İş insanları ve sanayicilerle görüşmelerimiz sürüyor. Yerel dinamiklerimiz başta olmak üzere, siyasilerimiz, sanayicilerimiz topyekûn ihtisaslaşma alanımızla ilgili destek olurlarsa Yozgat’ın makûs talihini ve göç krizini bu yolla gidermiş oluruz diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.