Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yılmaz Çevre TV’ye konuk oldu

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yılmaz Çevre TV’ye konuk oldu

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Çevre TV’de Deniz Şafak’ın konuğu oldu.

A+A-

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Çevre TV’de Deniz Şafak’ın konuğu oldu.

Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Prof. Dr. Güngör Yılmaz aynı zamanda Kenevir bitkisini, ekonomisini ve çevreci bitki olma özelliklerini anlattı.

Sözlerine Yozgat Bozok Üniversitesinin Kenevir bitkisi ile ilgili yaptığı çalışmalarla başlayan Prof. Dr. Güngör Yılmaz, “biz Yozgat Bozok Üniversitesi olarak endüstriyel kenevir alanında ihtisas üniversitesiyiz. Şimdi ihtisas üniversiteleri şöyle: YÖK tarafından 2006 yılından sonra kurulan 2006 ve sonrası yıllarda kurulan üniversiteleri, YÖK bulundukları bölgelere daha etkili katkı sağlayabilmesi için belli konularda odak üniversite olmaları için bölgesel kalkınma üzerinde ihtisas üniversiteleri şeklinde tanımladı. YÖK bu üniversitelerin yapmak istedikleri projeleri alıyor destekliyor. Biz de 2020 yılı itibarı ile endüstriyel Kenevir alanında Yozgat Bozok Üniversitesi olarak bir ihtisas üniversitesi olduk. Daha sonra potansiyeli yüksek akademisyenlerle birlikte bilgi üretmeye Kenevir alanında çeşitli projeler üretmeye başladık. Daha sonra Kenevir Araştırmaları Enstitüsünü kurduk, insan kaynakları oluşturmaya hem de labaratuar kaynakları oluşturmaya başladık, araştırma ekiplerini biraraya getirip ortak projler geliştirmelerini sağlamak için. Devletimizde bu konularda bizi destekledi. Cumhurbaşkanlığı strateji bütçe başkanlığı finans olarak bizlere destek veriyor ve o desteklerle bu işleri yapmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Ihtisas üniversitesi olarak sadece bölgeye değil tüm türkiyeye tüm insanlığa katkılar sağlamak istiyoruz”dedi.

Prof. Dr. Güngör Yılmaz, daha sonra endüsriyel keneviri tanımladı. “Endüstriyel kenevir dediğimizde uyuşturucu içeriğinin binde ikiler, binde üçler, binde birler yani yüzde birin altında olmasını istiyoruz. Bu tanımlar ülkelere göre değişiyor ama nereden bakarsanız bakalım Kenevir’in endüstriyel olması için içindeki uyuşturucu oranının binde ikiler civarında olması gerekiyor. Tabii hangi endüstri diyecek olursak, inşaat endüstrisinde kullanabilirsiniz, otomotiv endüstrisinde kullanılıyor, elektronik endüstrisinde kullanılıyor, gıda sektörü kullanıyor, kozmetik sektörü kullanıyor, tıp kullanıyor, tekstil, kağıt, çeşitli kompozit malzeme sektöründe kullanılıyor. Bizim üniversitemizde de çeşitli ürünler bazında üretim araştırmaları devam ediyor. Örneğin Kenevir esaslı yalıtım malzemesi üzerinde çalışıyoruz, bir başka araştırma grubumuz biriket olarak düşünüp çalışmalarını bu yönde sürdürüyor, bir başka grubumuz kompozit malzeme üzerinde çalışıyor, arge çalışmaları yapıp ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Tekstil araştırmaşarı grubumuz çeşitli Kenevir esaslı bezler, kumaşlar, örmeler üzerinde çalışıyor. Üniversitemizin faydalı model olarak tescilini yaptığı Kenevir yağı katkılı sabun olarak geliştirdiğimiz bir ürünümüz var. Cildi besleyici, doğal, hijyenik ve antibakteriyel. Çeşitli gıda ürünleri, unlu mamüllerden tutunda çeşitli yiyecek ve içeceklere kadar üzerinde çalıştığımız ürün geliştirme projelerimiz var. Kenevir üretime ve çevreye katkı sunan bir bitki, üreticinin, çiftçinin tarımın gelişmesi için de bu yönde de yatırım amaçlı olarak sektörün önünü de açmaya çalışıyoruz. Rektörümüzde bu konuda çok istekli, arzulu. Çok müthiş pozitif enerji veren bir rektörümüz var kendisine de destekleri için teşekkür ediyorum. Ekiplerimizi motive ediyor, kaynak temin ediyor, onların çalışmalarını kolaylaştırıcı her türlü girişimi sağlıyor” dedi. 

Yeniufuk