Yerköy Belediye Başkanı Yılmaz: Kadınların seçme ve seçilme hakkı en büyük devrimdir

Yerköy Belediye Başkanı Yılmaz: Kadınların seçme ve seçilme hakkı en büyük devrimdir

Yerköy Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz, Türk Kadınına, 05 Aralık 1934’ te seçme ve seçilme hakkının verilişinin 87. Yıldönümü olduğunu,  Türkiye’nin dünyada kadına bu hakkı ilk veren devletlerin başında geldiğini söyledi.

A+A-

Yerköy Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz, Türk Kadınına, 05 Aralık 1934’ te seçme ve seçilme hakkının verilişinin 87. Yıldönümü olduğunu,  Türkiye’nin dünyada kadına bu hakkı ilk veren devletlerin başında geldiğini söyledi.

Başkan Yılmaz, Ulusal Kurtuluş mücadelede cephede savaşan, erkeğine mermi taşıyan Türk kadını Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte öncelikle seçme ve seçilme hakkını elde etmiş ve birçok Avrupa ülkesinden önce siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit haklara sahip olduğunu belirtti.

Seçme ve seçilme hakkının, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün en önemli devrimlerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 1934 yılında, tüm dünya ülkelerinden önce Türk kadınına, seçme ve seçilme hakkı vermiştir. 1934 yılından bu yana her yıl 5 Aralık Kadın Hakları Günü olarak kutlanılmaktadır. Kadınlara siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı tanınması, hem ülkemiz hem de tüm dünya ülkeleri adına gerçekleşen en önemli bir adım olmuştur. 1930 yılından itibaren çıkarılan pek çok yasa ile kadınlara önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar heyetine katılma hakkı tanındı. Tüm bunların ardından ise tarihe damgasını vuran, tüm dünya ülkelerindeki kadınların da bu yolda önünü açan bir yasa değişikliği yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanabilmesinin ve seçimlerde aday olabilmesinin önünü açmıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; ‘Bir toplum aynı amaca bütün kadınları ve erkekleri ile beraber yürümez ise ilerlemesine teknik olarak imkan ve bilimsel olarak ihtimal yoktur’ demiştir. Atatürk, Türk kadınına verdiği değeri ve kadının toplumların gelişmesinde ve ilerlemesindeki önemini vurgulamıştır. Bu duygu ve düşünceyle, tüm kadınlarımızın, bu anlamlı gününü en kalbi duygularımla kutluyor, sevginin, şefkatin ve özverinin simgesi olan kadınlarımıza başarı, sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyor, saygılar sunuyorum.” dedi.