UNESCO ‘dan flaş Yozgat kararı

UNESCO ‘dan flaş Yozgat kararı

UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı’na Türkiye’den 3 yeni üye daha seçildi. Daha önce Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan Kral Kızı Sarıkaya Tarihi Roma Hamamı UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri kampanyasına dahil edilmişti.

A+A-

UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı’na Türkiye’den 3 yeni üye daha seçildi. Daha önce Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan Kral Kızı Sarıkaya Tarihi Roma Hamamı UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri kampanyasına dahil edilmişti. Şimdi de UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı’na katılan 3 ilden biri Yozgat oldu.

2013 yılında oluşturulan UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı (GNLC), üye şehirlerarasındaki ikili öğrenmeyi ve diyaloğu; arşılıklı bağlantılar kurarak, ilişkileri destekleyerek, kapasite geliştirmeye imkân sağlayarak ve öğrenen şehirler inşa etme sürecinin tanınması ve güçlendirilmesi için araçlar geliştirerek teşvik edip, dünya şehirlerindeki hayat boyu öğrenme uygulamalarını destekliyor.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“2013 yılında oluşturulan UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı (GNLC), üye şehirlerarasındaki ikili öğrenmeyi ve diyaloğu; karşılıklı bağlantılar kurarak, ilişkileri destekleyerek, kapasite geliştirmeye imkân sağlayarak ve öğrenen şehirler inşa etme sürecinin tanınması ve güçlendirilmesi için araçlar geliştirerek teşvik edip, dünya şehirlerindeki hayat boyu öğrenme uygulamalarını desteklemektedir. Son genişleme ile birlikte üye sayısı 217’den 294 şehre yükselen Ağ’a, Bursa, Sakarya ve Yozgat yeni üye olarak kabul edilmiştir. Böylelikle Konya, Eskişehir, Hatay, Afyonkarahisar, Balıkesir ve İzmir’den sonra UNESCO Öğrenen Şehirler Ağı’na dâhil olan şehir sayımız dokuza yükselmiştir.

UNESCO Genel Direktörlüğünün Kategori 1 Merkezleri aracılığıyla Yerel Yönetimleri de UNESCO süreçlerine dâhil ettiği programlardan biri olan Öğrenen Şehirler Küresel Ağı’na başvurular, ilgili Belediyeler tarafından UNESCO Millî Komisyonlarından alınan destek mektuplarıyla yapılmaktadır. Belediyelerimiz tarafından hazırlanan başvuru dosyaları, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu uzmanlarınca değerlendirilmiş, Belediyelerin uzmanlarıyla yapılan istişarelerden sonra yetkili kurulların da uygun görüşüyle başvuru süreci sonuçlandırılmıştır.

Almanya’nın Hamburg şehrinde bulunan UNESCO Hayat Boyu Öğrenme Enstitüsü tarafından yürütülen Öğrenen Şehirler Küresel Ağı Programına dâhil olan üç belediyemiz, üyeliği sonrasında Öğrenen Şehirlere dair güncel bilgilere erişebilecek, hareketli bir çalışma ağının parçası olacak, diğer Öğrenen Şehirler ile bilgi paylaşımında bulunabilecek; uzmanlar ve profesyonellerden oluşan bir ağ ile iletişimde olacaktır.

Ağa dâhil olan Belediyelerimiz Başkanlarına ve çalışma arkadaşlarına başarıyla yürüttükleri ve sonuçlandırdıkları süreç için teşekkür eder, Bursa, Sakarya ve Yozgat’ı Türkiye Millî Komisyonu olarak Öğrenen Şehirler Ağı’na üye olmaları sebebiyle kutlarız.”

Yeniufuk