Türkiye’de ölüm oranlarında ikinci sırada yer alıyor

Türkiye’de ölüm oranlarında ikinci sırada yer alıyor

4 Şubat Dünya Kanser Günü Dolayısıyla Yozgat Şehir Hastanesi Onkoloji Hekimi Uz. Dr. Kerem Oruç bilgilendirmede bulunarak Türkiye’de ölüm oranlarında kanserin ikinci sırada yer aldığını açıkladı.

A+A-

4 Şubat Dünya Kanser Günü Dolayısıyla Yozgat Şehir Hastanesi Onkoloji Hekimi Uz. Dr. Kerem Oruç bilgilendirmede bulunarak Türkiye’de ölüm oranlarında kanserin ikinci sırada yer aldığını açıkladı.

Uz. Dr. Kerem Oruç, kanserin hem dünya hem Türkiye için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Ölüm nedenlerine bakıldığında dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden birinin, Türkiye için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiğinin görüldüğünü vurgulayan Oruç, ‘’Günümüz kanser ölümlerinin 1 bölü 3’e yakını; tütün kullanımı, yüksek beden kitle indeksi (fazla kilolu), meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklanmaktadır. Oysa yine günümüz şartlarında kanserlerin %30-50’ye yakınının, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğu bilinmektedir. Ayrıca, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme olasılığının da yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Dünya Kanser Günü, gerek kanser konusunda farkındalığı ve eğitimi artırarak gerekse dünyanın her yerindeki hükümetler ile bireyleri hastalığa karşı harekete geçmeye zorlayarak her yıl milyonlarca önlenebilir ölümün önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Dünya Kanser Günü; yankı uyandırmayı, değişim aşılamayı ve farkındalık gününün geçmesinden çok sonraları da sürdürülecek bir eylemi harekete geçirmeyi amaçlayan bir kampanyadır. Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kanser alanında yoğun çalışmaları bulunan uluslararası saygın kuruluşlar, kim olursa olsun herkesin küçük ya da büyük eylemlerinin, uzun vadeli, olumlu değişimlere yol açacağını ifade ederek kanserleri önleme yolunda kişilere şu risk faktörlerinden kaçınma çağrısında bulunmaktadır: Sigara ve dumansız tütün ürünlerini de içeren tütün kullanımı, Fazla kilolu veya obez olmak, Düşük meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme, Fiziksel aktivite eksikliği, Alkol kullanımı, Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, Hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet, İyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti, Kentsel hava kirliliği, Katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanı. Sonuç itibariyle; kansere yol açabileceği kanıtlanmış risk faktörlerinin farkına vararak, bunlardan korunmada bireysel ve toplumsal temelde yapılacaklar konusunda bilgilenerek, önleme çabalarını kararlılıkla sürdürerek ileri dönemlerde daha büyük bir toplumsal yük haline gelmesi beklenen kanserle savaşımda önemli kazanımlar elde edileceğine şüphe yoktur’’ dedi.

Yeniufuk