Türk dünyasının kültür şenliği Özbekistan'da gerçekleştirildi

Türk dünyasının kültür şenliği Özbekistan'da gerçekleştirildi

Türk Dünyası çocuklarının yeteneklerini sergilemek için buluşma noktası haline gelen etkinliklerden olan “5. Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği” bu sene Özbekistan’da gerçekleştirildi.

A+A-

Türk Dünyası çocuklarının yeteneklerini sergilemek için buluşma noktası haline gelen etkinliklerden olan “5. Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği” bu sene Özbekistan’da gerçekleştirildi.

Eskişehir’in 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkentliği esnasında uygulamaya geçirilen ve Türk Dünyası Çocuk Vakfı öncülüğünde, çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliği ile devam ettirilen etkinlikler, bu sene Türkiye’nin dışında Taşkent’te üç gün yoğun ilgi gördü.

İlk gün düzenlenen açılış programında ve son gün düzenlenen kapanış programında Türkiye’den ve Özbekistan’dan üst düzey yöneticilerin yanı sıra diplomat, akademisyen ve bürokratlarında katılımıyla heyecanlı bir atmosfer oluştu.

Özbekistan Yenilikçi Kalkınma Bakanı İbrahim Abdurahmanov ve Özbekistan’dan diğer yetkililer, Özbekistan dışından gelen katılımcılarla ve sergilenen projelerle yakından ilgilendiler.

Türkiye’den katılan Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Bursa Milletvekili ve Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Osman Mesten, Türkiye Cumhuriyeti Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, TİKA Taşkent Koordinatörü Cemalettin Tüney, Türk Dünyası Çocuk Vakfı Başkanı Vali Güngör Azim Tuna ve beraberindeki heyet ile etkinlik koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Erdoğan ve etkinlikte değerlendirme Jüri Başkanı olarak yer alan Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata sergilenen bütün projeleri ilgiyle izlediler ve proje sahibi çocuklar ile sohbet ettiler.

Türk Dünyası çocuklarının bilim ve kültür şenliği vesilesiyle birlik ve beraberliğine, tanışmasına ve kaynaşmasına katkı sunulduğuna inandığını belirten Türk Dünyası Çocuk Vakfı Başkanı Vali Güngör Azim Tuna, sergilenen projelerin değerli olduğuna vurgu yaptı ve ilerde düzenlenecek yeni etkinliklerin daha da güzel olacağına değindi.

Özbekistan, Türkiye ve Azerbaycan başta olmak üzere 10 farklı ülkeden 40 civarında projenin sergilenmesinin uygun bulunduğu etkinlikte, sergilenen projelerin sahiplerine madalya verildi ve öğretmenlerine belge takdim edildi.

Her birisinin özgün yanlarının ön plana çıkartılmasına dönük değerlendirmeler sonrasında, projelerden yüksek beğeni gören 6 projeye; Özbekistan’dan Canangir Ramazanov’a “Garson Robot Projesi” için birincilik ve Türkiye’den Helin Seçil Demirtaş’a “Akıllı Trafik Yönetimi” projesi için ikincilik derecesi sebebiyle “altın”, Azerbaycan’dan Ferid Huseyinoğlu’na “Dostu Düşmanı Tanıyan Gözlük” projesi için üçüncülük ve Melek Bilhe Mirzaiyev’e “Nemden Su Üretimi” projesi için dördüncülük derecesi sebebiyle “bronz”, Moldova-Gagavuzya’dan Diana Mitioglo’a “Meslek Seçimi” projesi için beşincilik ve Kazakistan’dan Abdullah Shamansutov’a “Araç kontrol çipi-araç sallama ve yaklaşma sinyali” projesi için altıncılık derecesi sebebiyle “gümüş” madalya verildi.

Yozgat Hakimiyet