
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nde kenevir toplantısı gerçekleştirildi
Kenevirin ekonomiye kazandırılması, endüstriyel değeri yüksek olan ürünlere dönüştürülmesi adına sektör buluşmaları yaparak önemli adımların atıldığı Yozgat Bozok Üniversitesi’nde resmi kurumlarla da işbirliği görüşmeleri aralıksız devam ediyor.
Kenevirin ekonomiye kazandırılması, endüstriyel değeri yüksek olan ürünlere dönüştürülmesi adına sektör buluşmaları yaparak önemli adımların atıldığı Yozgat Bozok Üniversitesi’nde resmi kurumlarla da işbirliği görüşmeleri aralıksız devam ediyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz ve Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Uğur Kölemen, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) Haşhaş ve Alkaloid İşleri Daire Başkanı Ahmet Apaydın ve beraberindeki Şube Müdürlerinin katılımı ile istişare toplantısı düzenlendi.
Kenevir Araştırmaları Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz, endüstriyel kenevir alanında iş birliği görüşmelerine bir yenisini daha eklendiğini söyledi.
Bugüne kadar çok sayıda sektör temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Kenevir Araştırmaları Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz, “Bugünkü istişare toplantımızda da Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) Haşhaş ve Alkaloid İşleri Daire Başkanı Ahmet Apaydın ve beraberindeki heyet ile kenevir özelinde bir görüşme gerçekleştirdik. Tekstilden otomobil sektörüne, inşaat malzemelerinden kozmetik ürünlere, biyokütle yoluyla enerji sektöründen gıda sanayine kadar birçok kullanım alanı bulunan endüstriyel kenevirin ekonomiye kazandırılması ile ilgili Kenevir Araştırma Enstitüsü bünyesinde araştırma gruplarında akademisyenlerimiz tarafından bilimsel çalışmalar aralıksız yürütülüyor. Kenevir bitkisinin kökünden sapına, lifinden yaprağına, çiçeğinden tohumuna hiçbir kısmı dışarıda kalmayacak şekilde değerlendirebilen bir bitki. Değişik sanayi sektörlerini destekleyen onlara hammadde teşkil edebilecek vasıflara haiz olan bir bitki. Birçok sektörde hammadde olarak kullanılan kenevirin üretiminin artırılması ve yaygınlaşması ülkemiz açısından büyük önem taşıyor. Bu anlamda Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünde yaptığımız istişare toplantısında Üniversitemizde devam eden bilimsel çalışmalar, sektörle iş birlikleri, yeni projelerimiz ve hedeflerimizin yanı sıra kenevirin dünya ve Türkiye'deki mevcut durumu, dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler, olması gerekenler, çözüm yaklaşımları ve Türkiye'nin kenevir sektörüyle ilgili fırsatları üzerine verimli bir toplantı gerçekleştirdik." dedi.