Ahmet Emin Seyhan

Ahmet Emin Seyhan

Sigara Bağımlılığının İnsan ve Toplum Sağlığına Zararları

A+A-

Dinimiz İslam, bir insanın kendisine ve başkasına zarar vermesini kesinlikle yasaklamış ve israfı haram kılmıştır. Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah; “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın” buyurarak hayatımızı tehlikeye sokacak her türlü davranıştan ve kötü alışkanlıklardan kaçınmamızı emretmiştir.


Sigara, bağımlılık yapan maddelerin başında gelmektedir. Sigaranın insan sağlığına zararlı olduğu konusunda artık hiçbir şüphe kalmamıştır. Hem dünyanın hem de ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından birisi, hiç şüphesiz sigara bağımlılığıdır. Zira sigara içinde bulunan zehirli maddeler nedeniyle birçok hastalığa neden olmaktadır.


Sigarada nikotin başta olmak üzere yaklaşık 4000 çeşit zehirli madde olduğu, ayrıca birçok zararlı kimyasallar içerdiği bilinmektedir. Sigara ve tütün maddelerinin isi ve dumanı, kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa yol açmaktadır. Bu nedenle sigaranın zararları saymakla bitmez.


Bilimsel araştırmalara göre sigara ani bebek ölümlerine, damar tıkanıklığına, nefes darlığına, astım vakalarına, kulak enfeksiyonlarına ve hamilelerde düşüklere yol açmaktadır. Sigara şiddetli göğüs ağrılarına neden olmakta, ağız, boğaz, cilt ve ciğer kanseri riskini artırmakta, diş ve diş eti hastalıklarına sebep olmakta, beyin felcine götürmekte ve parmaklarda kangrene sebep olmaktadır.


Sigara bağımlısı erkeklerin % 40’ı henüz emeklilik yaşına gelmeden hayatlarını kaybetmekte, kadınlarda ise rahim kanseri riski % 50 oranında artmaktadır. Dünyada her yıl akciğer kanserinden ölen sigara bağımlısı kadın sayısı 30.000’i geçmiş bulunmaktadır. Sigaranın gençlerde davranış bozukluklarına yol açtığı ise yeni tespit edilmiştir.


Oysa Peygamber efendimiz; “Ne kendine ne de başkasına zarar vermek yoktur” buyurarak bir kimsenin kendisine ve başkasına zarar vermesini kesinlikle yasaklamıştır. Zira sigara hem içene hem de çevresinde bulunan kimselere zarar vermekte, hem Allah hem de kul hakkı ihlaline yol açmaktadır. Zira bu sinsi zehir, insanı yavaş yavaş öldürmektedir. Sigara içmek, adeta yavaş yavaş intihar etmek gibidir.
Yüce Rabbimiz insanlara ölçülü davranmayı emretmiş, israfı da haram kılmıştır. “Yiyiniz içiniz israf etmeyiniz; çünkü Allah israf edenleri sevmez” buyurmuştur.


Bazı İslam âlimleri, sigaranın hem içene hem de dumanını teneffüs edene zararı olması hem de israfa yol açması nedeniyle haram olduğunu söylemişlerdir. Bazı İslam âlimleri ise sigara içmenin “tahrimen mekruh” olduğunu ifade etmişlerdir ki, bu kötü alışkanlığın artık derhal terk edilmesi gerekir.

 
Ölüm gelmeden evvel hayatın, hastalık gelmeden önce de sağlığımızın kıymetini bilelim. Zararın neresinden dönülürse kârdır diyerek sigarayı bırakalım. Sağlıklı toplumun sağlıklı bireylerden oluştuğunu asla unutmayalım. Sağlıklı bir toplum olmak için sağlık kurallarına uyalım.

Sigara bağımlısı olmayalım. Doktorların, ilim ve din adamlarının uyarı ve önerilerine kulak verelim. Bir kez içmekle bir şey olmaz demeyelim. Alışkanlıkların ve bağımlılığın küçük şeylerle başladığını unutmayalım. Sigaranın insanı yavaş yavaş öldürdüğünü aklımızdan çıkarmayalım.


Rabbim cümlemizi bu kötü alışkanlığı terk eden kullarından eylesin! Rabbim cümlemizi sevdiği ve razı olduğu kullarından eylesin! (08.08.2008)
 

Önceki ve Sonraki Yazılar