Prof. Dr. Taner Demirer yaptığı uyarılarda haklı çıktı

Prof. Dr. Taner Demirer yaptığı uyarılarda haklı çıktı

Prof. Dr. Taner Demirer, normalleşme dönemine ilişkin yaptığı uyarılarda haklı çıktı.

A+A-

Prof. Dr. Taner Demirer, normalleşme dönemine ilişkin yaptığı uyarılarda haklı çıktı. Tedbirlerin gevşetilmesinin yeni dalgaları getirebileceğini söyleyen Demirer'in bu açıklamayı yaptığı günlerde 9 bin olan vaka sayısı 40 binlere çıkarken, Türkiye yeniden kırmızıya boyandı.

Pandemi döneminde birçok Televizyon kanalında programa konuk olan, alınması gereken tedbirler, izlenmesi gereken yol haritası ve aşılama sürecine ilişkin değerlendirmeleri ile tüm Türkiye’nin dikkatle takip ettiği isimlerden biri olan Hemşehrimiz Prof. Dr. Taner Demirer, normalleşme dönemine ilişkin yaptığı uyarılarda haklı çıktı.

“Günlük vaka sayımız 2 bin iken tedbirleri gevşettik ama büyük dalgalar gördük. Şimdi 9 bin civarında. Bu nedenle tedbirlerin gevşetilmesinin ardından büyük dalgalar görülebilir mi evet görülebilir” diyen Demirer’in ne kadar haklı olduğu hem riskli illerin sayısındaki artışla hem de vaka ve ölüm sayılarındaki artışla ispatlanmış oldu.

Prof. Dr. Taner Demirer’in normalleşmeye geçiş sürecinde yaptığı uyarı bire bir tuttu, hasta sayımız 9 binlerde iken bu gün 40 binlere dayandı.

BÜYÜK DALGALAR GELEBİLİR DEMİŞTİ

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi. TÜBA Asli Üyesi, Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, TÜBA Kanser Çalışma Grubu Başkanı ve Kök Hücre üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, 2 Mart tarihinde katıldığı bir televizyon programında normalleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş ve “Günlük vaka sayımız 2 bin iken tedbirleri gevşettik ama büyük dalgalar gördük.

Şimdi 9 bin civarında. Bu nedenle tedbirlerin gevşetilmesinin ardından büyük dalgalar görülebilir mi evet görülebilir” demişti. O günden bu güne tam 1 ay geçti vaka sayıları 40 bin’e ulaştı, ölüm sayıları artarken, o gün az riskli iller kategorisinde bulunan birçok il kırmızıya boyandı. Yasakların Kabine toplantısı sonrasında yeniden uygulanmaya geçilmesi ile birlikte Prof. Demirer’in uyarılarında ne kadar haklı olduğu anlaşıldı.

Prof. Demirer o gün yaptığı açıklamasında rehavete kapılmanın getireceği sıkıntılara dikkat çekerek şu açıklamaları yapmıştı: “Ancak burada sıkıntı şu ama günlük vaka sayımız 2 bin iken tedbirleri gevşettik ama büyük dalgalar gördük. Şimdi 9 bin civarında. Bu nedenle tedbirlerin gevşetilmesinin ardından büyük dalgalar görülebilir mi evet görülebilir.

Burada deniliyor ki şimdi restoranlar, kahvehaneler yüzde 50 kapasite ile çalışacaktır deniliyor ama ben bunun sözde kalacağına inanıyorum. Bu bir risk özellikle altını çiziyorum. O nedenle son derece dikkatli olunması, hatta kırmızı vilayetlerde ki tedbirlerin erken gevşetilmemesi, hatta daha sıkı tedbirlerin alınması, giriş çıkışların da durdurulması gerekir diye düşünüyorum. Buradan giriş çıkışlar devam ederse pandemiyi kontrol altına almak zorlaşacaktır.”

Pandemi süreciyle ilgili yaşanacak gelişmeler ve tedbirlerin gevşetilip gevşetilmeyeceği yaşanan vaka sayılarına göre şekillenecek.