Osman Özdemir

Osman Özdemir

Mukaddes Hamal Gençlik

A+A-

Toplum ağacının bahar filizidir gençlik. Tohumu içinde gizleyen çiçek, çekirdeği özünde tutan meyve gibidir.  Aydınlık bir dünya o tohumdan ve o çekirdeklerden doğacaktır. Gençlik gelecek demektir.  Gençliği olmayan bir milletin yarını yokluktan ibarettir. 

Milli ve manevi değerlerimizi çağlar ötesine taşınması gereken bir yük gibi düşünürsek, o yükün mukaddes hamalı gençliktir. Öyleyse her yönden kuvvetli olmalı bir milletin gençliği. Ahlakı temiz, yüreği cesaret dolu, aklı bilgi ile pırıl pırıl ve aydınlık olmalı.  “Gençliği anlamadığımız an dünyadaki işimiz bitmiş demektir.” Demek ki gençlik anlaşılması gereken bir meçhul, çözülmesi gereken istikbal kapısının şifresidir. 

Zamanı bir ağaca benzetirsek, geçmiş onun kökü, gelecekse meyveleri olur. Gençleri millet ağacının   meyveleri olarak görmek istiyorsak onların yüzünü hak ve hakikatin aydınlık çehresine çevirmeliyiz. 

“Gençliğin ruhunu işlenmeyen bir tarla gibi kendi haline bırakırsanız, orada ısırganlar, dikenler yetişir.” Demek ki; onların ruh dünyasına bir bahçıvan gibi eğilmek gerek. His ve düşüncelerini bir fidan gibi kollayıp gözetmek gerek. 

Sevgili kardeşlerim!

Gençlik, yüreğine koyacağı milli değerleri kaybederse, içindeki boşluğu onu bütün yüksek gaye ve ideallerden alıkoyan fani sevdalar doldurur. Özündeki susuzluğu gidermek için ona sunulan zevk ve eğlenceler, çölde kalmış bir yolcuya deniz suyu sunmak kadar abestir.

Bu onun öz susuzluğunu gidermekten ziyade daha da şiddetini artıracaktır. Köküne kurt düşmüş bir ağaç gibi kurumaya yüz tutacaktır.

“Barutu ateşten, gençleri Dünya hevesinden uzak tutmak lazım.

Demek ki ahlak sapması ve yanlış yola girmek gençliği yok ettiği gibi bir milletin geleceğini de zevale sürükler. 

İdeal gençliğin yetişmesi için, en önemli unsur ise eğitimdir. Eğitim milli değerler ile ahlaki unsurları topyekûn kucaklamıyorsa onun kucağında yetişen gençlik de eksiktir, güdüktür. Cemiyet hayatının elektrik şalterine dokunan kişi önce gençliğin gönül lambalarını, beyin ampullerini ateşlemelidir.   

Güçlü bir gençliği, idealist kişileri, ancak güçlü toplumlar yetiştirebilir. “Gençlik bulunduğu kabın rengini alan berrak bir su gibidir” Onlara İslâm’ın sunduğu istikameti verecek olan değerlerimizi vakti zamanında ve en uygun şekilde sunmamız lazım.

Selam ve saygılarımla..

Önceki ve Sonraki Yazılar