Miraç olayı nasıl gerçekleşti, İsra ve Miraç’ın kelime anlamı ne?

Miraç olayı nasıl gerçekleşti, İsra ve Miraç’ın kelime anlamı ne?

Miraç ne anlama gelmekte, kelime anlamı olarak Miraç ve İsra ne demek, İslam dünyası için mübarek geceler arasında yer alan Miraç Kandili Müslümanlar tarafından bugün idrak ediliyor.

A+A-

Miraç ne anlama gelmekte, kelime anlamı olarak Miraç ve İsra ne demek, İslam dünyası için mübarek geceler arasında yer alan Miraç Kandili Müslümanlar tarafından bugün idrak ediliyor.

Miraç Kandili’nin idrak ediliyor olması nedeniyle birçok kişi Miraç olayının nasıl gerçekleştiğini, Miraç ve İsra kelimelerinin anlamlarını araştırıyor. Peki Miraç ne anlama geliyor, Miraç kandilinin önemi ne? İşte Miraç Kandiliyle ilgili merak edilenler..

MİRAÇ NE ANLAMA GELİYOR?

Miraç yükseğe çıkma aracı, yükselmeyi sağlayan manevi bir araç anlamına gelmektedir. Miraç Kandili, miraç olayının yaşanması ise peygamberimizin Allah katına yükselişini ifade etmektedir.

Hicretten yaklaşık 1,5 yıl önce Recep ayının 27. gecesinde Yüce Peygamberimiz Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmüştür. Oradan da zaman ve mekân mefhumları aşılarak göklere yükseltilmiş, hiçbir faniye nasip olmayan nice manevi makam ve mevkiler kendisine gösterilmiş, varlık ufuklarının üstüne çıkartılarak Yüce Allah’ın huzuruna varmıştır.

Gece, çok kısa bir zamanda iki safhada cereyan eden bu olaya “İsra ve Miraç” mucizesi ve bu geceye de “Miraç” kandili deniliyor.

MİRAÇ OLAYI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Tarihin her döneminde olduğu gibi Mekkeli müşrikler de İslam davetini engellemek için işkence ve eziyette sınır tanımamış, Müslümanlara karşı sosyal ve ekonomik boykot uygulamıştı. Tam boykot sona ermişti ki, bu sefer de Peygamber Efendimiz (s.a.s), kendisini daima himaye eden amcası Ebu Talib’i ve en sıkıntılı zamanlarında destekçisi olan sevgili eşi Hz. Hatice annemizi kaybetti.

Peygamberimizin himayesiz kaldığını düşünen müşrikler, O’na reva gördükleri eza ve cefayı daha da artırdı. Bir çıkış yolu arayan Allah Resûlü (s.a.s) İslam’ı tebliğ etmek için Taif’e gitti. Ancak orada da hakaretlere maruz kaldı. Hatta taşlandı ve mübarek ayakları kan revan içinde kaldı. İşte teselliye en çok muhtaç olduğu böyle bir zamanda Cenâb-ı Hak, Habibi’ni himaye ederek O’na İsrâ ve Miraç mucizesini lütfetti.

Allah Resûlü (s.a.s), Miraç’tan ümmetine üç büyük hediyeyle dönmüştür. Bu hediyelerin birincisi Peygamberimizin “Gözümün nuru” dediği beş vakit namazdır. Mirac’ın bir diğer hediyesi “Âmenerresûlü” olarak bildiğimiz ve her gün yatsı namazından sonra okuduğumuz Bakara Sûresi’nin son iki âyetidir. Mirac’ın son hediyesi ise ümmet-i Muhammed’den Allah’a ortak koşmayanların günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete girecekleri müjdesidir.

İSRA VE MİRAÇ ANLAMI NEDİR?

İsrâ, Sevgili Peygamberimizin bir gece, Mekke’deki Mescid-i Harâm’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya yolculuğudur. Miraç ise Mescid-i Aksâ’dan en yüce makama kabulünün adıdır.

 

İlgili Haberler