Soner Tumgan

Soner Tumgan

Maskesiz çalışırsanız kafayı bulabilirsiniz

A+A-

Bundan yaklaşık birkaç yıl önce, bizzat Cumhurbaşkanımızın açıklamaları ve talimatlarıyla Türkiye’de Kenevir üretimi ve bu üretime bağlı katma değeri yüksek ürünlerin ortaya çıkma hedefi belirlenmişti.
Heyecan verici..
Sorgun’dan uranyum çıkması…
Yerköy’den petrol fışkırması…
Boğazlıyan’da altın bulunması…
Akdağmadeni’nde Pondora’nın kutusunun bulunması…
Yozgatspor’un başına Fatih Terim’in gelmesi gibi heyecan verici bir durum.
Dünya pazarı yaklaşık 4 milyar doları bulan bu yüksek cirolu katma değeri yüksek ürün yelpazesi olan kenevir altın yumurtlayan bir tavuk gibi…
Bu bomba haberin ehemmiyeti yeterince anlaşılmadığı kanaatindeyim.
Cumhurbaşkanımız bu bomba haberi bir müjdenden çok, pimi çekilmiş bombayı elinde tutmaya çalışan bir figüre doğru hızlı ilerliyor gibi…
Zira bu işi “Bozok Üniversitesi” hallet deyip bombayı üniversitenin kucağına atmışlar…
Yahu bu bizim bildiğimiz jandarma operasyonlarında ele geçirilen sevimsiz şey nasıl olurda bir şehrin, bir ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynar..
Diye kendi kendime ünlerken, yaptığım kısa araştırmada ağzım açık kaldı..
Bu Kenevirden neler yapılırmış neler!
Bataryalar ve piller…
Kenevirle üretilen bataryalar, mevcut bataryaların 1000’de 1’ine mâl edilebiliyorlar..
Yakıt..
Kenevir, yapısı itibariyle doğanın en verimli biyo-yakıt kaynaklarından birisi olarak göze çarpıyor.
Ucuz mürekkep, boya ve vernik…
Kenevir yağının en şaşırtıcı kullanım alanlarından birisi de mürekkep olarak kullanılabiliyor olması. Zira üretimi son derece ucuz ve kolay olan kenevir mürekkepleri, geleneksel ve toksik madde içeren mürekkeplere nazaran daha sağlıklı oluyor. Ayrıca son derece hızlı kuruyorlar.
Zirai ilaç sanayisi..
Kenevir köklerinden ele edilen özel “malç” yüzeye atıldığında toprağın verimliliğini arttırıyor. Bitkiler için doğal ısı yalıtımı sağlanıyor, yüzey ıslaklığı istenilen düzeyde tutulabiliyor.
İnşaat malzemeleri…
Sıkıştırılmış tahta parçalarından elde edilen sunta, dünyaca yaygın olan bir diğer malzeme. Kenevir suntası ise geleneksel suntalara göre daha hafif, daha dayanıklı ve su geçirmez.
Kozmetik Sanayisi..
A, C ve E gibi önemli vitaminlerin yanı sıra aminoasit açısından da zengin olan kenevir, yağ asidi ve antioksidan özellikleriyle de dikkati çekiyor. Saçlarımız için oldukça faydalı olan omega-3 ve omega-6, kenevir yağında zengin şekilde bulunuyor. Ayrıca E vitamini sayesinde saç dökülmesine karşı önlem almak da kolaylaşıyor. Kenevirden tırnak ojesi bile üretmek mümkün.
Plastik Sanayisi..
Sıradan plastik malzemelerden ortalama 5 kat daha sert ve 2,5 kat daha dayanıklı olan kenevir plastiği, tahmin edeceğiniz üzere çok daha sağlıklı.
Kot kumaşı…
Bir pantolon alıp yıllarca eskimeden giydiğinizi düşünün. Muhtemelen günümüz tekstil devlerinin pek işine gelecek durumdan söz etmiyoruz. Ayrıca su geçirmez şekilde üretim yapmak mümkün.
Kağıt Sanayisi..
Kenevir kağıdı, mevcut kağıtlarımıza göre defalarca kez yeniden kullanılabilen sağlam yapıya sahip. 1883 yılına kadar dünyada üretilen kağıdın %75 ila %90’ı kenevirle üretiliyordu. Ayrıca küçük bir kenevir tarlasından koca koca ormanlardan elde edilecek kadar kağıt üretimi yapılabiliyor.
Hayvan Gıdaları…
Evcil hayvanların besinleri, onların sağlıkları açısından çok önemli. Kenevirden elde edilen özel mamalar ve besleyici takviyeler, hayvanların daha zor hastalanmasını sağlıyorlar.
İlaç Sanayisi…
Mide bulantısı ve kusma, özellikle kemoterapi ile ilişkili olduğunda İştah açıcı olarak kullanılabileceğinden, HIV / AIDS, kanser veya anoreksiya nevroza (yemek yememe) hastalarında ve ciddi kilo kaybı olan hastalarda, Örneğin, kanserli ve artritli insanlarda ağrı kesici Multipl skleroz ve omurilik yaralanması dahil olmak üzere kas spazmları içeren bazı nörolojik hastalık semptomlarından kurtulma. Glokom, Epilepsi ,Astım gibi…
*
Bu liste daha devam ediyor.
Benim köşemde o kadar ürüne yer verme şansım yok.
Ama bakıldığında muhteşem bir sonuç..
Peki bizim geldiğimiz nokta nedir?
Peki biz ne yaptık?
Bu tarihi fırsatı bu yukarda saydığım hangi ürünle, ürünlerle yakalamaya çalıştık?
Ekmek!!!
Nasıl yani?
Ekmek işte!
Sofralarımızın vazgeçilmezi ekmek!!!
Buda önemli bir şey olsa gerek…
Ben tadına baktım yeminle çok güzel ekmek yapıyorlar…
Ve fakat beklentiler sanki ekmekten daha fazla gibime geliyor!
Vakit var mı?
Var!
Ve fakat sanki biraz yanlış yoldan gidiyor gibiyiz!
Konuyu daha fazla derinleştirmeye gerek yok!
Motivasyonları bozulmasın…
Hatta sessiz olalım rahat çalışsınlar…
Konsantrasyonları bozulmasın…
Zira önemli bir sınavları var…
(Bu arada lütfen maske takın zira çalıştığınız ürün biraz kafa yapabiliyormuş!)

Önceki ve Sonraki Yazılar