Kurban Bayramı yaklaşıyor! İşte en çok merak edilenler

Kurban Bayramı yaklaşıyor! İşte en çok merak edilenler

Çayıralan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Veteriner Hekim Can Şahin Şahiner, Kurban bayramında kesilecek hayvanlarla ve sevkleriyle ilgili olarak usül ve esaslar hakkında bilgi verdi.

A+A-

Çayıralan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Veteriner Hekim Can Şahin Şahiner, Kurban bayramında kesilecek hayvanlarla ve sevkleriyle ilgili olarak usül ve esaslar hakkında bilgi verdi.

Şahiner; “Kurban olarak kesilebilecek hayvanlar; koyun, keçi, sığır, manda ve deve olup bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemez. Kurban edeceğimiz hayvanı seçerken gebe olmamasına dikkat edilmeli, bu hususta serbest veteriner hekim desteği alınabilir. Kurban olabilecek hayvanlardaki yaş sınırı deve 5 yaş, sığır ve manda 2 yaş, koyun ve keçi 1 yaş ya da en az 6 aylık olup gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa kurban edilebilir” dedi.

can-sahin.jpg

Kesilecek hayvanın, dini açıdan kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması gerektiğinin altını çizen Şahiner; Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, organları tam ve besili olması gerekir.
Kurban satış yeri görevlileri tarafından yapılacak kontrollerde belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle yaşını doldurmamış kurban vasfı taşımayan hayvanların kurban satış yerine alınmayacağı ve satışına izin verilmeyeceğine yönelik yasal işlem başlatılacaktır.”dedi.

HASTALIKLI HAYVANLARA DİKKAT EDELİM

Hastalıklı hayvanlara karşı dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Şahiner,”Başta Kist hidatik, Şarbon, Bruselloz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere toplum ve çevre sağlığını tehlikeye atacak her türlü hastalıklara karşı vatandaşlarımızın tetikte olması gerekli olup hayvan henüz kesilmeden hayvan vücudunda kene kontrolü, ağzı, burnu veya arka tarafından pıhtılaşmayan kan görülmesi durumunda ve kesildikten sonra iç organlarda anormal büyüklük, çamur gibi görüntü, organlar üzerinde leblebi tanesinden küçük ve ceviz büyüklüğü gibi değişik boyutlarda lokal veya yaygın beyazımsı, sarımtırak lezyonlarda, karaciğer ve diğer organ ve dokularda su dolu balon gibi görülen lezyonlarda, kısacası hayvan kesilmeden önce sağlık durumu kontrol edilmeli ve kesildikten sonra karkas ve iç organ kontrolleri yapılarak göze farklı gelen bulgularda vakit kaybetmeksizin klinisyen veteriner hekimlere ve ilçe tarım ve orman müdürlüğü nöbetçi veteriner hekime ulaşılarak haber verilmesi önem arz etmektedir. Bu tür durumlarda hayvana çıplak el ile dokunmayınız. Hatta bir şey olmaz deyip kulak artı etmeyin, edenlere ise itibar etmeyip, vakit kaybetmeksizin ilgili kuruluşlar ile iletişime geçiniz.”diye konuştu.

Yeniufuk