Kuraklık saman fiyatlarını resmen uçurdu!

Kuraklık saman fiyatlarını resmen uçurdu!

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta kurak geçen bir yılın ardından hububat hasadına başlayan bölge çiftçisi, hasatta yüzde 60’ın üzerinde verim kaybı yaşarken saman bulmakta da güçlük çekiyor.

A+A-

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta kurak geçen bir yılın ardından hububat hasadına başlayan bölge çiftçisi, hasatta yüzde 60’ın üzerinde verim kaybı yaşarken saman bulmakta da güçlük çekiyor.

Yerköy İlçesinde devam eden hububat hasadıyla birlikte çiftçiler, kuraklıktan dolayı yeterli derecede büyümeyen buğday ve arpa saplarından saman ve balya yaparak hayvanlarının yem ihtiyacını karşılamaya çalıyor.

Bahar aylarında yağışların az olması ekili tarım alanlarında özellikle hububatı olumsuz etkiledi. Çiftçiler yeterli derecede büyümeyen hububat saplarını balya yapamadıklarından dolayı mecburen biçerdöverli makine ile saman yaptırmayı tercih etti.

saman2.jpg

Saman bulmakta güçlük çeken hayvan üreticileri samanın kilosunu 1 Lira 80 kuruş ile 2 lira’dan satın alarak temin ettiklerini belirterek, birkaç sonra kilosunun 2,5 lirayı bulacağını tahmin ettiklerini ifade etti.
Yerköy’ün Orhan Köyü çiftçilerinden Fatih Özer, bahar aylarında beklenilen yağışların olmaması nedeniyle hububat alanlarında yangın meydana geldiğini ifade etti.

Kuraklık nedeniyle 100 dekarın üzerinde arpanın yandığını vurgulayan Özer, “Kuraklık nedeniyle 100 dekarın üzerinde arpa ekili tarlam yandı. Yanan tarlalarımızın hasadını yapamadan tekrar sürümünü yaptık. Bunun yanı sıra buğdayda da yüzde 60-70 ürün kaybı var. Hal böyle olunca özellikle besiciler hayvanlarının saman ihtiyacını karşılamakta zorluk çekiyor.”dedi.

Cemil Acer’de benzer ifadeler kullanarak şunları söyledi: “25 Büyükbaş hayvanım var. Kendi tarlamdan saman ihtiyacını karşılayamadım. Komşumuzdan alarak tamamlamayı düşünüyorum. 40-50 dönüm ekili hububat alanı yandı. Diğerlerinde de verim kaybı neredeyse yüzde 70’lerde şimdi ekim ayı yaklaşıyor. Tohum ve gübre ihtiyacını nasıl karşılayacağımızı bilmiyoruz. İlçe Tarım Orman Müdürlüğü tarafından bizim ve çevre köylerde kuraklıktan dolayı yangın olduğu tespit edildi. Tarım Bakanlığımızdan ve devlet yetkililerimizden çiftçilerimize biran önce tohum ve gübre desteğinin sağlanmasını bekliyoruz.”diye konuştu.

saman-768x385.jpg

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Cahit Metin’de bölgelerinde hububat hasat döneminin devam ettiğini belirterek, bölgelerinde yüzde 50’nin üzerinde zararların olduğunu söyledi.

Başkan Metin, “Şuan, ilçemize bağlı köylerimizde hububat hasadı devam etmekte. Yaptığımız incelemelerde büyük oranlarda ürün kaybı olduğunu tespit ettik. Bunun yanı sıra samanda da ciddi sıkıntı söz konusu. İlgili kurumlarımız gerekli tespiti yaptı. Çiftçilerimizin tohum ve gübre desteği konusunda devletimizden acil çözüm bekliyorlar. İnşallah böyle bir hasat dönemi bir daha yaşamayız.”şeklinde konuştu.