Kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst limit değişikliği ne anlama geliyor, faiz tavanı kaldırıldı mı?

Kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst limit değişikliği ne anlama geliyor, faiz tavanı kaldırıldı mı?

Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında paralarını tutan vatandaşlar faiz üst limit değişikliğinin ne anlama geldiği, faiz üst tavanının kaldırılıp kaldırılmadığını, faiz oranlarının neye göre belirleneceği merak ediliyor.

A+A-

Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında paralarını tutan vatandaşlar faiz üst limit değişikliğinin ne anlama geldiği, faiz üst tavanının kaldırılıp kaldırılmadığını, faiz oranlarının neye göre belirleneceği, kararın hükümlerini kim tarafından uygulanacağı merak ediliyor.

Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanının tamamen kaldırılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar metninde, "Bu Karar kapsamında destekten faydalanacak KKH'lere ilişkin faiz oranı ikinci fıkradaki asgari orandan az olmamak üzere bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenir." ifadelerine yer verildi.

Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarıyla ilgili dikkat çeken bir karara imza atıldı.TL KKM hesaplarıyla ilgili faiz tavanı tamamen kaldırıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI MI?

Kararda şu ifadelere yer verildi:"23/2/2022 tarihli ve 5206 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Kararın 5'inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

KUR KORKUMALI MEVDUAT HESAPLARINDA FAİZ ORANI NASIL BELİRLENECEK?

Bu Karar kapsamında destekten faydalanacak KKH'lere ilişkin faiz oranı ikinci fıkradaki asgari orandan az olmamak üzere bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenir. Katılım bankalarında açılacak KKH'lerin katılım bankacılığı esasları çerçevesinde belirlenecek kâr payı oranlarına uygun şekilde açılması gerekir. Mevduat bankalarının KKH'lere uygulayacağı asgari faiz oranı, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır. Bu Karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.