Küçük işletmelere hızlı destek! Başvurular devam ediyor

Küçük işletmelere hızlı destek! Başvurular devam ediyor

KOSGEB Yozgat İl Müdürü Mustafa Işık, Mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programı faz 2 başvurularının devam ettiğini söyledi.

A+A-

KOSGEB Yozgat İl Müdürü Mustafa Işık, Mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programı faz 2 başvurularının devam ettiğini söyledi.

Işık, yaptığı yazılı basın açıklamasında “ Covid-19 salgınından etkilenen imalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç işletmelere KOSGEB tarafından “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” kapsamında sermaye desteği sağlanacaktır. 21 Haziran 2021 tarihinde başlayan Program başvuruları, 9 Temmuz 2021 günü saat 23:59’da sona erecektir. İlk başvuru döneminde reddedilen işletmeler, yeni başvuru kriterlerini sağlamak kaydı ile başvuru yapabilecektir. Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler (MKİ’ler) www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veri tabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır. Ödemeler 3 ay karşılığında (2021, Haziran, Temmuz, Ağustos) 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını 2020 Mart ayındaki seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.

Destek programı iki bileşenden oluşmaktadır:

Birinci bileşende; imalat (NACE Rev 2 – Kısım C) ve bilimsel Ar-Ge (NACE Rev 2 – Bölüm 72) sektörlerindeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir. Başvuru yapacak işletmelerin 2019 yılındaki net satış hasılatının en az 75.000 TL olması, 2020 yılı net satış hasılatının 2019 yılına göre artmamış olması gerekmektedir (Not: 2020 yılı net satış hasılatı 2020’ye göre artmış olan bir işletme, eğer 2019 ya da 2020 yıllarından herhangi birinde nakit oranı 0,2’nin altında ise başvuru yapabilecektir. Bütçenin yeterli olması halinde bu durumdaki işletmelere de destek verilebilecektir.).

İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan ve imalat (NACE Rev 2 – Kısım C), bilgisayar programlama (NACE Rev 2 – Bölüm 62) ve bilimsel Ar-Ge (NACE Rev 2 – Bölüm 72) sektörlerinde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir. Başvuru yapacak işletmelerin KOSGEB web sayfasında belirtilen “yenilikçi genç MKİ” kriterlerinden birini taşıyor olması gerekmektedir.

Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankasının Covid-19 salgını kapsamında 2020’de ilan ettikleri “İşe Devam Kredisi”nden Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla 250.000.- TL ve altında kredi alan işletmeler bu desteğe başvuru yapabilecekler. İşletmeler, Başvuru Formunu doldururken borçlarını tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek başvuru yapabilecektir. Bu işletmelerin destek ödemesi alabilmesi için borçlarını kapatmış veya tecil ya da taksitlendirmiş olması gerekecektir. Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır.

İşletmelere verilecek geri ödemeli desteğin üst limiti ölçeğe göre sırasıyla; mikro işletmeler için aylık 10.000 TL olmak üzere 3 ay karşılığında toplam azami 30. 000 TL, küçük işletmeler için aylık 25.000 TL olmak üzere 3 ay karşılığında toplam azami 75.000 TL’dir. Ödeme tutarı, işletmenin ödemeye esas aydaki SGK 4A’lı çalışan sayısına ve destek kapsamındaki uygun giderler bakımından harcama beyanına göre değişecektir. Bileşen 2 kapsamında yenilikçi genç MKİ’lere teknolojik faaliyet giderleri için toplam 25.000 TL’ye kadar ilave destek verilecektir. Kullanılan destek MKİ’ler tarafından 3 yılı ödemesiz dönemi takip eden 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitte (toplam 5 yıl vade) geri ödenecektir. Detaylı bilgiler KOSGEB Yozgat Müdürlüğünden alınabilir” ifadelerini kullandı. 

Etiketler :