
‘Köyde Okuma Etkinliği’ programına ilgi
“Köyde Okuma Etkinliği” programına akademisyenler de ilgi gösteriyor. Farklılıkları ile özgün değeri göze çarpan etkinliklerin, Yozgat köy ve kasabalarındaki okullar için yenilik içerdiği etkisinin yüksek olduğu katılımcılar tarafından da belirtiliyor.
“Köyde Okuma Etkinliği” programına akademisyenler de ilgi gösteriyor. Farklılıkları ile özgün değeri göze çarpan etkinliklerin, Yozgat köy ve kasabalarındaki okullar için yenilik içerdiği etkisinin yüksek olduğu katılımcılar tarafından da belirtiliyor.
Etkinlikleri öteden beri sabırla sürdürmeye çalışan Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, programın on yedincisini Küçükçalağıl Şehit Selman Bozkurt İlkokulu / Ortaokulu Müdürü Sezgin Üncül’ün daveti üzerine 15 Haziran 2021 Salı günü Sarıkaya’nın Küçükçalağıl Köyü’nde düzenledi.
Bu etkinlikte Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile birlikte Yozgat Bozok Üniversitesi akademisyenlerinden Öğr. Gör. Nefise Yüksel ve Öğr. Gör. Muttalip Erkan da gönüllü olarak yer aldılar ve aktif katkı verdiler. Yoğun ve yorucu geçen program kapsamında, “Küçükçalağıl’dan da Fuat Sezgin çıkabilir”, “Ben de yaparım” ve “Proje Fikri Geliştirme Eğitim Semineri” başlıkları altında söyleşiler düzenlendi.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, her düzeyden farklı öğrenci grupları ile bir araya gelerek bilim okur yazarlığı farkındalığı oluşturmaya çalıştı. Öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Öğretmenlerle de bir araya gelerek proje kavramı etrafında sohbet açtı ve mizaca dayalı karakter eğitiminin iyi kişilikli bireyler yetiştirilmesi bakımından önemine değindi ve pratik bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Köy Koleji” düşüncesini ortaya çıkartışının gerekçelerini de anlattı.
Öğr. Gör. Nefise Yüksel, ilkokul birinci ve ikinci sınıf öğrencileri ile pastel boya çalışması yaptı. Ayrıca üçüncü ve dördüncü sınıftan öğrencilere ise suluboya çalışması yaptırdı. Sanat okur yazarlığı farkındalığı oluşturulması bakımından oldukça yararlı olduğu gözlenen aktivite çerçevesinde, suluboya tekniği ve pastel boya tekniği tanıtıldı.
Öğrencilere renk bilgisi verilerek ana ve ara renkler ile renk tonları hakkında bilgiler verildi. İlk örnek uygulamada öğrencilerden meyve çalışmaları yapmaları, sonra hayallerini geliştirmek ve duygularını dile getirmeleri amacıyla hayal ettikleri aile konusunu resmetmeleri istendi. Öğrencilerin seviyelerine uygun olarak perspektif, oran ve orantı konusunda da verilen bilgiler çok iyi anladıkları gözlendi.
Öğr. Gör. Muttalip Erkan ise ortaokul öğrencilerinden oluşan gruplarla ayrı ayrı bir araya gelerek, Simens S7 200 plc ile motorların kontrolü konusunda örnek uygulamalar gerçekleştirdi. Öğrencilerin bilgisayar destekli uygulamaları kendi başlarına yapabilmeleri için fırsat tanındı.
Teknoloji okur yazarlığı bağlamında faydalı bir uygulama olduğu gözlendi. Etkileşimli bir yolla sohbet havasında sürdürülen söyleşide öğrencilerin teknik konulara ilişkin soruları da cevaplandırıldı.